изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:30 EET
Дилма Русеф печели бразилците с виртуозни клипове    
По света Изглеждат като привлекателни телевизионни реклами за туризма в Бразилия, произведени в Холивуд - слънчеви плажове, усмихнати лица и панорамни кадри от небостъргачи и водопади. Всъщност това са предизборни клипове на Дилма Русеф, кандидатката на управляващата партия на президентските избори на 3 октомври (б. р. - Русеф е от български произход, баща й е български емигрант в Бразилия). Емоционалният заряд и естетическата красота на клиповете и безспорното им превъзходство над тези на останалите кандидати може, повече от всеки друг отделен фактор, да гарантират, че Русеф ще запази преднината си от над 20 процентни пункта в проучванията на избирателните нагласи.

Последните около 7 седмици на бразилската предизборна кампания са доминирани от телевизията. По правителствено разпореждане всички телевизии трябва да излъчват безплатен 50-минутен блок всеки следобед и вечер освен в неделя. Това време се отделя на предизборни изказвания на кандидати за президент, губернатор и други постове. Като производствена стойност предизборните клипове на Русеф са сравними с направените за кампанията на Барак Обама за президент на САЩ през 2008 г.

В тези 10-минутни клипове 62-годишната Русеф описва възхода си от хвърлена в затвора лидерка на студентски протест през 60-те години - “Бразилия трябваше да се промени”, казва тя със замислена усмивка - до началник на кабинета на президента Луис Инасиу Лула да Силва. След това Лула с маниер на благ дядо уверява избирателите, че Русеф е в най-добра позиция да продължи неотдавнашния икономически бум на Бразилия.

Опозиционните лидери се безпокоят, че предизборните клипове на Русеф създават фалшива митология около един технократ кариерист, на когото според тях липсва опит в изпълнителната власт и е с по-леви позиции от Лула. Подкрепата за Русеф в допитванията обаче скочи с над 10 процентни пункта откакто миналата седмица започна безплатното телевизионно излъчване на предизборни блокове. Възможно е вече да не й е нужен втори тур, за да победи основния си съперник - бившия губернатор на щата Сау Паулу Жозе Сера.

Истинският успех е начинът, по който клиповете привличат най-критично важния сегмент от гласоподаватели - изживяващата възход долна средна класа, която най-много спечели от управлението на Лула. Тази група, известна в Бразилия като “В-класа” със семеен доход между 655 и 2820 долара на месец през последните пет години се увеличи от 32 милиона на 90 милиона души, което е около половината от населението на страната, според списание “ИстоЕ”

Клиповете са като каталог как се е подобрил животът на тази демографска група при управлението на Лула. Клипът от вторник показа ново средно училище в бедния североизточен град Ресифи, нов университет, където ястията за студенти са с намаление и струват около 1 долар, нови метростанции в Сау Паулу, нови автомагистрали и мостове и широки засети поля - символ на земеделската мощ на Бразилия.

“Бразилия има уникалния шанс да продължи да расте. Аз имам възможността да укрепя този процес на приобщаване и подобряване на живота на всички”, казва уверено Русеф, която носи перлена огърлица и бяла риза с отворена яка.
В страна, където вестниците са с ниска читателска аудитория, а предизборните президентски дебати обикновено не привличат голям брой зрители - а още по-малко променят избирателните нагласи - не е ясно как съперниците на Русеф ще могат да преодолеят натрупаната й от клиповете преднина.

Дори бразилци, които смятат, че на Русеф й липсва умението на Лула да контактува с народа, са очаровани. “Чувствам се патриотично, когато гледам клиповете й. Те напомнят колко път сме изминали, как Бразилия наистина се променя към по-добро”, казва домакиня от Сау Паулу. Обратно, предизборните клипове на Сера не са успели да променят облика му на човек с дървено поведение, макар и с богат административен опит, който контактува по-добре с бизнес елита на Бразилия, отколкото с обикновения избирател.

Неговите клипове, които в сравнение с тези на Русеф на нискобюджетни, са изградени около кадри с ръчна камера на срещи на Сера с негови поддръжници в домовете им и по места като здравни клиники. Намаляващата популярност на Сера като че ли следва точно спадащата крива на средствата, набирани за неговата кампания. Бившият министър на здравеопазването набляга на проблеми като резкия скок на консумацията на “крек” кокаин в градовете, и политиката, която е прилагал в предишно правителство през 90-те години - стара история за мнозина в страна, където средната възраст е 28,9 години.

“Истината е, че ако ще клиповете на Сера да се правеха от Стивън Спилбърг и Джордж Лукас, това пак нямаше да му помогне особено. Основните елементи са против него”, каза политическият анализатор Луис Гильерме Пива. В резултат на това Русеф е свободна да обърне внимание на потенциални слаби места и да се обръща към определени групи избиратели.

Например, решението й да обсъди открито дисидентските си години по време на бразилската диктатура бе изненада. Първият клип на Русеф я показа с други бивши затворници, с които обсъжда приятелството и патриотизма им - с което неутрализира всякакъв опит на опозицията да я обрисува като радикална. Тя също така отделя няколко минути на жените, които според допитванията й оказват относително ниска подкрепа, като обсъжда сериозни проблеми като здравеопазването, но и като се смее как се е побърквала като млада майка, когато е проверявала дали бебето й спи нощно време. “Изминахме дълъг път”, казва тя.

По БТА

Българка номинирана за президент на Бразилия

Бразилският президент номинира за свой наследник Дилма Русев, дъщеря на преселник от България

http://e-vestnik.bg

 


Сходни връзки

Дилма Русеф печели бразилците с виртуозни клипове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди