изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:14 EEST
Два сблъсъка с метеорити са предизвикали изчезването на динозаврите    
Любопитно Динозаврите са изчезнали преди 65 милиона години вследствие на най-малко два сблъсъка на нашата планета с метеорити, а не в резултат на един сблъсък, показват резултатите от ново изследване. Досега учените сочеха образувания вследствие на сблъсък кратер Чиксулуб в Мексико като събитието, определило съдбата на динозаврите.

Сега обаче са открити данни за втори сблъсък в Украйна. Това увеличава вероятността Земята да е била бомбардирана от цял метеоритен поток. Изследването е извършено от екип под ръководството на проф. Дейвид Джоли от университета на Абърдийн. Когато за пръв път бе представена през 1980 г., идеята, че сблъсък с метеорит е предизвикал смъртта на динозаврите, бе противоречива. По-късно откриването на кратера Чиксулуб бе посочено като "димящото дуло", което потвърждава таза теория. Откриването на втори кратер, който е следствие от сблъсък с метеорит, показва, че динозаврите са изчезнали от лицето на планетата вследствие на два, а не на един сблъсък.

За кратера Болтиш в Украйна за пръв път бе съобщено през 2002 г. Досега обаче не бе ясно как това събитие е свързано с кратера Чиксулуб. Учени изследвали полен и спори от фосилизирани растения в слоеве кал, която е запълнила кратера Болтиш. Учените установили, че след сблъсъка папрати незабавно са колонизирали опустошения пейзаж. Папратите имат впечатляващата способност да се връщат обратно след катастрофални събития. Слоеве, съдържащи спори от папрати, са смятани за надеждни "маркери" за подобни събития в миналото.

Неочаквано откритие обаче озадачило учените. Те попаднали на втори съдържащ спори слой, който е на един метър над първия. Това свидетелства за друг по-късен сблъсък. Интерпретираме този втори слой като следствие от сблъсъка, довел до образуването на Чиксулуб, заяви съавторът на изследването проф. Саймън Кели от Свободния университет. Това показва, че сблъсъците, свързани с Болтиш и Чиксулуб, не са станали по едно и също време, а ги разделят няколко хиляди години. Резултатите от изследването са публикувани в Geology. http://bnr.bg

 


Сходни връзки

Два сблъсъка с метеорити са предизвикали изчезването на динозаврите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди