изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:37 EEST
ДОБРИЧ СТАВА АГРАРНА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ    
Земеделие Над 200 фирми, сред които и 50 представителства на чужди компании, са заявили участие в 18-то Международно изложение „Селското стопанство и всичко за него” в Добрич. Форумът се открива в 10 ч. днес в спортен комплекс „Простор” и ще продължи до 4 септември.  От „Добрички панаир”-АД, организатор на изложението, съобщават, че директно ще се представят и фирми от Унгария, Полша, Словения, Словакия, Украйна и Франция.

За откриването се очаква министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който да вземе участие и в започващата в 13 ч. кръгла маса по проблемите на земеделския отрасъл. Темите, които ще се дискутират на нея, са „Стратегия на МЗХ за развитието на аграрния сектор в контекста на Общата селскостопанска политика”, „Предизвикателства пред пазарите за агро стоки. Контрол на качеството и храните” и „Политика на инвестиции в обновяването на земеделските стопанства”.

Очаква се в нея да участват още Десислава Танева – председател на комисията по Земеделие и гори в Народното събрание, зам.-министър Светлана Боянова,  Светослав Симеонов – зам.-изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие”, представители на областна дирекция „Земеделие” – Добрич, Добруджански земеделски институт, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Асоциация на земеделските производители  в България, Българска асоциация на фермерите, Икономически университет – Варна, катедра „Аграрна икономика”, фермери, арендатори и агробизнесмени.

В дните на панаира посетителите ще видят най-новите постижения в производството на едро и малогабаритна земеделска техника, машини и съоръжения за хранително-вкусовата промишленост, мелиоративни съоръжения, препарати за растителна защита, специализирана литература.

Предвидена е и богата съпътстваща програма. На 1 септември от 10:30 часа ще започне среща – дискусия: „Животновъдният и млечен сектор в България – състояние и предизвикателства”. Ще се обсъждат състоянието на животновъдния и млечен сектор и схеми за подпомагане на сектора. Участие в нея ще вземат експертна група на Министерството на земеделието и храните по проблемите на животновъдния сектор, експерти от държавен фонд „Земеделие”, Съюз на животновъдите в България, Асоциация за развъждане на местни и автохтонни породи в България, Икономически университет – Варна, катедра „Аграрна икономика”, Дсоциация на биопроизводителите, фермери. Кръглата маса и срещата –дискусия ще се проведат в дискусионната зала на комплекс „Изида”. Семинар на тема “Устойчиво развитие на Добруджа чрез Общата Селскостопанска Политика на Европейския Съюз” ще се проведе същия ден в конферентната зала на спортен комплекс „Простор”. Той се организира от сдружение „Добруджанско аграрно и бизнес училище”. Първата сесия на семинара ще е на тема „Европейски фондове в подкрепа на устойчивото развитие”, а втората – „Допълнителна информация за българските земеделски производители”. Ще се дискутират още проблемите във връзка с генно модифицираните растения, възможностите за развитие на селски и еко туризъм, ще бъдат представени модели и успешни практики. На 2 септември ще се проведе демонстрация на почвообработваща техника на  РАЛОМЕКС АД гр. Завет. На 3 септември в спортен комплекс „Простор” ще бъдат представени проблеми и перспективи пред различните системи на земеделие в България. Лектор ще бъде доц.д-р Божин Божинов - декан на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски”, факултет по Агрономство. Всеки ден фирма НИК ООД ще организира на площадка  № 4 демонстрации и тест драйв с техните продукти.

НДТ

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ СТАВА АГРАРНА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДОБРИЧ СТАВА АГРАРНА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ
Автор: Anonymous да 2010-08-31 @ 10:12 EEST

Защо "става", та той си беше и си е !!!!!!!!!!!

ДОБРИЧ СТАВА АГРАРНА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ
Автор: Anonymous да 2010-09-01 @ 09:27 EEST
Досега беше земеделска столица.:)
ДОБРИЧ СТАВА АГРАРНА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ
Автор: Anonymous да 2010-09-01 @ 09:42 EEST

Напротив! Тука беше навремето най-големият месокомбинат в БГ, а също имаше големи промишлени предприятия, някои от които уникални за БГ. Тъй като на фона на съвременните увеличени скорости на комуникация и логистика Толбухин (Добрич) губеше своето икономическо значение, до 1989 г. беше направено много за да се превърне града в промишлен център. Даже се е замислял воден път Русе-Варна, не коментирам дали това е хубава идея или не...

Та обобщено с две-три изречения прости: Добрич не е бил средище само и единствено със земеделско значение. И само неграмотни и прости хора могат навсякъде да се оплакват, че мястото отгдето са е недобро. ;-)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди