изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:08 EEST
38% ОТ УЧЕНИЦИТЕ НЕ СИ КУПУВАТ УЧЕБНИЦИ    
ОбразованиеУчебниците и помагалата в средното образование не отговарят на учебните планове и отблъскват децата от четенето, заяви лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева.

 

По думите й сега 38% от учениците в България не си купуват учебници и разчитат само на записките по време на час. В същото дреме, „учителят, за да направи един добър урок, трябва да прочете 9 учебника по дадената учебна дисциплина”, предаде "Фокус".
Такева посочи, че промените относно учебното съдържание, за които просветният министър Сергей Игнатов, е сформирал екип, са се забавили.
„Струва ми се, че този екип закъсня с тази задача. Много дълго време мисля, че екипът се оглежда”, коментира тя.
От програмите и учебниците за всички класове ще отпаднат около 25% от материала, а учителите и децата ще имат повече време за затвърждаване на наученото. Това обяви през април Игнатов при представянето на новия проектозакон за училищното образование.
Относно разминаването на учебното съдържание и учебните планове, тя обясни, че то се случва в целия път на формиране на учебния процес, като се започне от по-малко предвидените по хорариум часове и дадените в повече учебни единици, които трябва да се изучават.
Учителят не е факир в класната стая, който ще взима по две учебни единици, за да може да съобрази с хорариума. Всичко трябва да бъде прегледано и осъвременено, направено в интерес на ученика, а не в интерес на един или друг колектив, който има по-голямо лоби в образователното министерство и може да наложи учебника си”, посочи Такева.
Тя посочи още, че снабдяването на училищата с безплатните учебници от първи до седми 7 клас ще започне от 1 - 7 септември.
Синдикалистката призна, че средната възраст на учителите в България е доста висока - от 48 до 55 години, на в последно време се наблюдавало все повече млади хора да искат да заемат такава длъжност в училище. По думите й безспорно, за да има повече млади учители, са необходими промени в някои законови и подзаконови нормативни актове.
„Трябва да се отчете и фактът, че навлизането на млади хора в системата не е краен процес, защото веднага след като се отвори икономиката и отраслите й, тези млади хора може да погледнат веднага навън и затова стабилността на системата от гледна точка подмладяване на кадровия състав е една много важна политика, която трябва да бъде развита от министерството на образованието и директорите на самите училища”, каза още Такева.
Всяка година в страната се пенсионират 2500 учители, добави тя.
„Тази година пенсионираните колеги също няма да са повече или по-малко и съм дълбоко убедена, че това няма да се отрази зле на системата. Като се има предвид, че за едно място в страната кандидатстват средно около 23 души, а за някои дисциплини дори и повече”, каза синдикалистката.
 НДТ

 

 


Сходни връзки

38% ОТ УЧЕНИЦИТЕ НЕ СИ КУПУВАТ УЧЕБНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди