изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:52 EEST
Борисов обеща да не намалява парите за здраве    
ЗдравеПарите за здравеопазване за 2010 година да бъдат същите като тези, платени за медицински дейности през 2009 година. Това се договориха представителите на Обществения съвет в здравеопазването с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и здравния министър Анна-Мария Борисова на среща в Министерски съвет, съобщи БТА.

Лично Борисов е поел ангажимент средствата за здравеопазване за 2010 г. да не са по-малко от тези, дадени през 2009 година, стана ясно от думите на Дянков. Той отбеляза, че е създадена работна група, която в следващите дни ще направи точни сметки за недостига на средства в системата, и след това ще се състои нова среща.

"Ще бъде направена пълна ревизия на всички клинични пътеки, относно заплащане, структура, място в и извън болничната помощ, основно времетраене на процедурите вътре, което ще регламентира броя на процедурите на едно работно място, на един работен ден", каза Анна-Мария Борисова, цитирана от "Фокус".
Тя изтъкна, че  ревизията е необходима, не само за да бъдат изяснени неяснотите колко средства са дадени и кое колко струва, но и за здравната реформа, която ще влезе в сила от 1 януари 2011 г.  От думите й стана ясно, че това ще отнеме вероятно месец, тъй като става въпрос за "сериозна работа, свързана с около 300 клинични пътеки".

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще търси коригиращи коефициенти за много от работещите болници, които трябва да бъдат направени следващите дни от работна група, сформирана от премиера, каза и директорът на касата Нели Нешева. Според нея ще бъде разписана наредба, която ще позволи тези коригиращи коефициенти да бъдат разпредели в 80% от болниците, които работят най-добре на този етап. Коефициентите ще бъдат към делегираните бюджети по правила, така че всяка една болница да не се чувства нито ощетена, нито привилегирова.

Българският лекарски съюз очаква да има споразумение и подписан документ за всичко онова, което е коментирано на срещата при премиера, заяви председателят на съюза д-р Цветан Райчинов. Той изтъкна, че предстои сериозна работа за изясняване на действителната ситуация в здравеопазването в момента и за размера на средствата, които са плащани миналата година, за да не са по-малко парите за здраве през тази.

Според синдикатите не достигат 205 млн. лв. до края на годината, като в тях се включват и натрупани задължения от март досега.
По думите на д-р Евгени Душков от КТ „Подкрепа” министърът на финансите е отказал каквото и да е разблокиране на фискалния резерв, тъй като според него това ще застраши стабилността на валутния борд. Дянков е припомнил, че 220 млн. лв. вече са дадени за здравеопазване с актуализацията на бюджета.
Присъстващите на срещата са се съгласили, че трябва да има механизъм, който да гарантира функцията на работещите болници, въпреки ограничения бюджет и трябва че да се намерят средства за тези здравни заведения, които са търсени от пациентите.
По думите на Душков Бойко Борисов е изтъкнал като проблем, който трябва да се реши, високите заплати на някои лекари.

Миналата седмица Общественият съвет по здравеопазване обяви, че лекари и пациенти ще излязат на протест в средата на септември, ако не бъде решен проблемът с орязаните бюджети на болничната помощ. През август редица болници спряха плановия прием и операции на пациенти и преминаха на спешен режим. Други дори спряха и даването на болнична храна на пациентите. dir.bg

 


Сходни връзки

Борисов обеща да не намалява парите за здраве | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди