изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:38 EEST
Властта осребрява част от мандата си в земеделски земи, лозя и гори    
НовиниПрозорливите в местната власт днес осребряват мандата си, който свършва догодина, в купуване на ниви, гори и лозя, установи проучване на Фермер.БГ в имотните декларации на политиците. Оземлените ни управници обаче знаят защо го правят – през 2013 г. свършва този транш на пари от Европа и идва още по-сладкият, който ще до 2020 г. и ще налива средства в ниви, лозя и гори. Отделно са субсидиите за единица площ.

Депутатът от ГЕРБ Аспарух Стаменов от Свищов е получил през 2009 г. 200 декара ниви като дарение и все пак си е купил 18 дка в село Българско Сливово. Дарените му ниви са в Белене, Божурлук, Павел и Пиперково. Явно човекът има доста богати роднини или доста добри приятели. Останалите депутати от неговия избирателен великотърновски регион не са се сдобили нито с дарение, нито със земи. Вече бившият народен представител Цветан Цветанов, познат на местните като Цецо- сладоледа си е купил близо 10 дка земя във Велико Търново през 2009 г. за 280 000 лв., според имотната му декларация. Сладоледеният бос и собственик на фабрика „Дени” е сред най-богатите в имоти, влязъл във властта за кратко и напуснал местния парламент сам през март тази година заради нетърпимост към хамелионщината там. Между 2003 г. и 2006 г. бизнесменът Цветанов е инвестирал много умно доходите си в над 2000 дка ниви в страната. Най-много земя той и съпругата му притежават в Генерал Тошево - 1167 дка, които преди седем години са стрували над 120 000 лева. Кандидатът за кмет от ГЕРБ на Велико Търново от последните местни избори и бивш депутат е готов за проектите на ЕС след години, когато земята щяла да бъде злато, както казват отсега анализатори. Цветанов има земеделски земи в цялата област - В. Търново, Сухиндол, П. Тръмбеш, Елена, Златарица. Като всички амбициозни бизнесмени у нас, той има тлъсти кредити, освен солидното си имотно състояние, но това не е тема на това проучване. Нито един друг депутат този избирателен регион не се е сетил да инвестира обаче в земи, освен Стаменов и Цветанов. 

Той пък не е единственият, който гледа в перспектива и пазарува земя. Това е направила и депутатката от ГЕРБ Ваня Донева Георгиева с две ниви и едно лозе в село Сенокос, община Балчик. Геновева Алексиева съшо от ГЕРБ и нейното семейство пък имат над 70 дка ниви в село Мокреш в общ. Вълчедръм. Преди няколко дни лидерката на „Жени – ГЕРБ” се забърка в три скандала едновременно. Тя беше обвинена от офталмолога проф. Православа Гугучкова, че източва Националната здравноосигурителна каса чрез клинична пътека, в която е включено болнично лечение на „мързеливо око” при децата. Депутатката настояла касата да плаща за лечението и в същото време работи в очна клиника, собственост на дъщеря й Виолета Чернодринска и на фирма на съпруга й Силви Алексиев, на когото се водят декарите. Преди седмица пък стана известно, че народният представител е участвала в жури и е одобрила дъщеря си за доцент.

 
Сред пресметливите колеги на управничката е и Гюнай Сефер от ДПС . Само от спестявания той си е купил над 40 дка ниви в селата Чуково, Цар Асен и Ерковна, сочи имотната му декларация за 2009 г. Той също е лице от криминалните новини, тъй като в края на миналата година прокурори повдигнаха обвинения срещу него и го привлякоха в качеството му на обвиняем за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.  В периода от 16.10.2006 г. до 28.11.2006 г., в гр. Дулово, в съучастие с още един мъж и жена, чрез използването на документи с невярно съдържание са получили без правно основание сумата от 373 723,87 лева от „Публични инвестиционни проекти" ЕАД.


Земеделец вече е и бившият заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и депутат от БСП Димчо Михалевски. Само от заплати човекът си е осигурил общо 88 дка все през миналата година. Нивите му са в затънтени селца в общини, като Минерални бани, Хасково и Тополовград. Наскоро пък той беше обсипан с нападки за неправомерно и многократното завишаване на цената на така нареченото водно огледало в Кърджали, от колегата си Емил Димитров. Димитров пък е виден горовладелец. Той притежава поне 350 хил. дка гори край село Дивчовото в Тетевенския балкан. Съпругата му също не е безимотна. Депутатът се прочу като собственик на ловно стопанство и бе заподозрян в конфликт на интереси заради внесените от него поправки в закона за лова. Доскоро пък делеше собствеността върху 1900 дка с трайни насаждения в Ахелой. Името му беше замесено и в скандал за заменка в Несебър. 

Как ливада от 1 декар струва шест бона могат да отговорят само депутатът – купувач на имота Георги Андонов от ГЕРБ и продавачът. Парцелчето е в местността „Кестените” в Гоцеделчевския край. Той е декларирал сделката и в имотната си декларация, предадена в Сметната палата, като е посочил, че парите са му били дарени.

Евро-депутатът и собственик на телевизия Европа - Емил Стоянов от Европейския парламент притежава към 3 000 дка гори. През миналата година той е получил декарите от супер наследство в общините Лъки и Баните. Емил Стоянов е брат на президента Петър Стоянов.

Освен народните избраници, малко земеделци се забелязват и в местната власт. Данните на сметната палата сочат, че повечето кметски екипи, областни управители, председателите на общинските съвети, не са се усетели да инвестират в земи. Те или имат пари на влог, или са си купили нови коли, или са профукали доходите си по екскурзии, дрехи и лукс, което, естествено, не се декларира. Някои едва свързват двата края и стават все по-бедни, тънейки в ипотечни кредити я за бизнес, я за вкъщи. 

Кметовете на Златарица и Сухиндол се гласят да стават фермери. През 2009 г. коренякът златарчанин Пенчо Чанев си е купил 20 дка ниви, гори и лозя в общината. Четири години по-рано той се е сдобил с 20 дка гори в Средно село. Другата земя на прависта Чанев е в село Родина и Златарица. Двата му декара лозе струват малко над 1000 лева. 

Цялото ръководство на община Сухиндол обаче държи рекорда в тази област. Кметът Пламен Чернев си е купил 6 дка лозя в местността „Под могилата” за общата сума от 1000 лева през м.г. Заместникът му Димитър Гърбов има 40 дка ниви в Бяла река и Сухиндол за около 4000 лева. Гърбов притежава и трактор „Беларус”, заедно с два товарни автомобила. Не е останал по-назад и председателят на Общинския съвет в Сухиндол Емил Бончев, който миналата година си е купил 20 дка лозе в местността „Под могилата” за над 3000 лв. 

Сред другите шефове на местни парламенти инвестициите на търновеца адвокат Александър Чокойски са най-атрактивни. Той си е купил 13 дка ниви в Първомайци за 1000 лева, според имотната му декларация, и магазин в Горна Оряховица за 16 666 лв. Председателят на Общинския съвет във Велико Търново намира време и за пряката си адвокатска работа освен ангажимента като парламентарен шеф, макар и на общинско ниво. Малко над 3000 лева е инвестирал в селски имот с двор в Стефан Стамболово и председателят на Общинския съвет в Полски Тръмбеш инж. Киро Маринов, който се е сдобил с вила миналата година. Другите кметове, техни заместници и председатели на Общинския съвет в областта не са си купили нито декар земи, като се изключи предишна собственост от 23 дка наследство на стражишкия кмет инж. Стефан Стефанов и сдобиване с наследствени имоти в Добрич и Плевен за търновския зам.-кмет д-р Иво Найденов.

Управляващите в Горна Оряховица, Елена, Лясковец, П. Тръмбеш, Свищов и старата столица като цяло са най-непрозорливи или просто нямат пукнат лев за купуване на земи. Впрочем кметът на Горна Оряховица Йордан Михтиев е декларирал 1 дка наследствена гора в Петко Каравелово, което пък е предмет на прокурорска проверка.

Заместник-областната управителка на Монтана Димитринка Каменова също е сред новите фермери. Тя е декларирала две ниви и три ливади в Берковица с обща площ около 50 дка. Областният управител на Варна Данчо Симеонов също е така имотен. Той стопанисва над 50 дка. – нива в козлодуйско и към 30 дка. гори в Троянския балкан.



Добавил: Фермер БГ  / http://fermer.bg
 


Сходни връзки

Властта осребрява част от мандата си в земеделски земи, лозя и гори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди