изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:56 EEST
Мира Радева, социолог, МБМД: Розовият период на правителството свърши    
Интервюта - Г-жо Радева, какви са очакванията ви за новия политически сезон?
- Розовият период на правителството свърши. Занапред аргументите, които се използваха досега, като лошо наследство, икономическа криза, дори и да бъдат повтаряни, вече няма да имат достатъчно тежест в очите на хората. Освен това за мен ще се засили конкурентността на политическата обстановка, защото предстоят избори. Много ми е интересно в тази обстановка на засилена обществена и политическа критика как ще реагират управляващите.

До момента Бойко Борисов имаше една изключително точна реакция, която според мен е една от психологическите му характеристики – да прави силни ходове там, където знае, че аргументите му ще хванат „дикиш“, и да проявява една гъвкавост там, където усеща, че може да загуби позиции. Бойко Борисов от всички до момента в България е може би човекът с най-силен политически усет. Ако използваме един френски израз, той е „политическо животно“, много добре се ориентира в обстановката, много добре напипва пулса на обществените настроения. Досега обаче той не е бил в толкова вододелна позиция, в каквато ще бъде в навечерието на изборите. Всичко, което излиза като разкрития за злоупотреби на местната власт, ще ни връхлети преди изборите. Защото съмненията са, че местната власт не само е не по-малко корумпирана, ами може би и в някои отношения далаверите на местно ниво са по-сериозни, отколкото на централно. Като цяло очакваме горещ политически сезон.

- Запазва ли ГЕРБ аурата си на партия с нов стил на управление, предвид компрометирането на кадрите им и демонстрираната решителност за отстраняването им?
- Разбира се. Бойко Борисов има един изключителен инстинкт за самосъхранение. За мен винаги е било потресаващо, че като че ли политиците винаги са се интересували повече от това да пазят гърба на собствената си партия, отколкото да защитят интереса на избирателя. Тук отново някой може да каже, че имам зъб на Иван Костов, но няма да забравя случката, когато Петър Стоянов каза прословутата си реплика: „Иване, кажи си, те ще те разберат“. По същия начин постъпи и Станишев. Той каза: „Ние ще се съхраним цялостно, заедно, вкопчени един в друг, нищо, че ни критикуват, че сме такива или онакива“. Между другото и при царя не видяхме някаква по-различна логика. Бойко Борисов е единственият, който казва „нямам приятели, никой не ме интересува, след като ще пострада имиджът на партията и моят личен имидж – разделям се по най-безцеремонния начин“.

- Как виждате развитието на партиите от орбитата на ГЕРБ в момента като СДС, ДСБ, „Атака“, които все пак трябва да имат някакво собствено лице на изборите?
- Аз бих казала, че Синята коалиция се крепи на един малък, но относително сплотен електорат – около 2-3%. Партиите като ВМРО, РЗС, „Атака“ просто загубиха облика си. Колкото и да звучи парадоксално, пак ми се струва, че основната битка и основният избор ще бъде между ГЕРБ и БСП.

- Какъв е потенциалът на БСП в тази ситуация да бъде сериозен опонент на ГЕРБ?
- БСП има своя електорат, над който има влияние, но проблемът на тази партия е, че няма обновяване. Електоратът й е съсредоточен в най-възрастната, най-консервативната част от населението. Другият проблем е, че голяма част от хората й, включително тези в местната власт, са много дискредитирани. Има още нещо, което ми се струва съществено. ГЕРБ с тенденцията си за силна ръка, за откритост, за разкриване на далаверите, много импонира на електората на БСП. Затова Бойко Борисов показва много умело изсмукване на електорат както в дясно, така и в ляво.

- Кога очаквате появата на политическата сцена на нов президентски политически субект?
- Това не би могло да стане, преди да изтече мандатът на президента Георги Първанов. Аз не очаквам на тези избори Първанов да бъде играч. Той се готви за по-нататък. Докато провеждах последното си изследване, разговарях с някои от съветниците на Първанов и идеята там е не просто ляво, а ляво – център. Първанов ще се опита да играе на същата писта, на която играе Бойко Борисов, защото очевидно това е перспективният политически модел.


Интервюто взе Мария Матеева

http://www.klassa.bg

 


Сходни връзки

Мира Радева, социолог, МБМД: Розовият период на правителството свърши | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.57 секунди