изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:38 EEST
Въвеждат целодневно обучение на първолаците    
Образование Правителството осигури 7,5 млн. лв. за въвеждане на целодневно обучение на първокласниците в държавните и общинските училища, съобщиха от Министерски съвет. Това позволява над 50 000 деца да бъдат обхванати от новата организация на учебния процес, предаде БГНЕС. Задължението за създаването й е на директорите на училищата. Удължените занимания ще се въвеждат при желание от страна на родителите и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия.

Целодневната организация на учебния процес е свързана с преодоляване на някои проблеми и неблагоприятни тенденции с отпадането на учениците, както и с организацията на свободното им време. Училищата ще получават по 427 лв. за бюджетната година за всяко дете на целодневно обучение. Те трябва да се използват включително за поевтиняване на обедното хранене.

Средствата за целодневна организация на учебния ден за учениците от I клас за 2011 г. ще се осигурят в рамките на утвърдените със Закона за държавния бюджет за 2011 г. разходи за функция „Образование”. Те ще се предоставят на училищата чрез бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, съобщиха още от Министерски съвет.

От тази есен всички първолаци трябваше да ходят задължително по цял ден на училище. Липсата на необходимата база за това обаче доведе това изискване до пожелателен характер.

Според гласуваните в парламента на второ четене промени в закона се предвижда от тази есен и задължителна двегодишна забавачка от 5 години, както и налагане на глоби за родителите, които не изпълнят предписанието на закона. След като стана ясно обаче, че няма достатъчно финансиране за въвеждане на ранната забавачка, почти всички парламентарни групи направиха предложения въвеждането й засега да не се обвързва с глоби за родителите.
Просветното ведомство пък вкара поправка в Закона за народната просвета, според която забавачката от 5 г. да  влиза задължително за всички от септември, но реално да работи там, където е възможно. Според просветния министър Сергей Игнатов вероятно ще има 2-годишен гратисен период. dir.bg

 


Сходни връзки

Въвеждат целодневно обучение на първолаците | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Въвеждат целодневно обучение на първолаците
Автор: Anonymous да 2010-09-01 @ 23:33 EEST
Началните учители отдавна чакат въвеждането на целодневно обучение във първи клас.Но директорите ще решат дали в училище има необходимите условия за отдих и хранене.Моля побликувайте в кои училища ще се проведе това и къде не?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди