изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:19 EEST
ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ    
ЗемеделиеЗам.-областният управител Тодор Георгиев алармира за проблемите им премиера Бойко Борисов. Протест организира вчера пред областната администрация в Добрич Областната колегия на Българския ветеринарен съюз. В него с ленти “Протест” се включиха около 35 ветеринарни лекари от региона. Пред журналисти председателят на областната съсловна организация д-р Димитър Димитров обясни, че исканията на ветеринарните лекари са няколко. Едното от тях е представители на съюза да бъдат включени при предстоящото обсъждане на промени в Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари.

“Изразяваме нашето несъгласие с неподписването на годишен рамков договор за 2011 г. Отстрана на Министерството на земеделието и храните”, каза д-р Димитров. И добави, че НВМС не спазва поетите ангажименти като страна по индивидуалните договори с частнопрактикуващите ветеринарни лекари – членове на Българския ветеринарен съюз. Това се изразява в неосигуряване на бланки на първични ветеринарни документи и консумативи, непредоставяне на контейнери за вземане на проби по надзорни програми, ангажименти към ЕС, както и забавени обществени поръчки за диагностикум и ваксини, липса на елерген за изследване на туберкулоза, както и на ваксина антракт и ваксини за псевдочума по птиците. По този начин е заплашен и здравният стутус на поголовието на животни в страната, посочи д-р Димитров. Той припомни, че членовете на съюза  подходиха държавнически в началото на годината, когато обслужиха земеделските стопани при регистрирането в общнските служби и маркираха животните, независимо, че нямаха сключени индивидуални договори. В същото време трудът на ветеринарните лекари за първото тримесечие на 2010 г. не е включен за заплащане. До момента са изплатени едва 25 на сто от дължимите суми за второ тримесечие. Освен това ветеринарните лекари негодуват, че не е спазен законът за съсловната организация на практикуващите ветеринарни лекари и не им е предоставено безвъзмездно ползване на ветеринарните лечебници. Дори те трябва занапред сами да изготвят бланки за ветеринарно – медицински свидетелства, което може да възпрепятства търговията на животни, псочи д-р Димитров.  
Протестиращите ветеринарни лекари бяха категорични, че, ако исканията им не бъдат чути, ще пристъпят към ефективни стачни действия. По-късно протестиращите ветеринарни лекари от Областната колегия на БВС бяха приети и изслушани от заместник областния управител Тодор Георгиев. След запознаване с протестната декларация и изслушване на проблемите и исканията на съсловната организация, веднага бе подготвено и изпратено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него се казва: „След проведената среща с представители на съсловната организация  Ви информирам, че от страна на ветеринарните лекари е на лице коректно желание за диалог с представители на отговорните институции. Искането им е продиктувано от  предстояща промяна в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и последващи промени в Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари.
     Ветеринарите проявяват разбиране за трудностите, които изпитва страната  в условия на криза, но се надяват като добросъвестни партньори да срещнат коректно отношение от страна на държавата по отношение на нейните ангажименти. Очакват съдействие в рамките на възможното, с оглед нормалното упражняване на тяхната дейност. Готови са да участват в съвместни обсъждания и търсене на пътища за решаване на проблемите, касаещи работата им „на терен”, както и в посока на синхронизирането на законодателството /касаещо дейността им/ с европейското.
     Представителите на гилдията, припомниха за протеста си през юни 2009 г., когато са заявили категорична подкрепа за новото управление с надежда поставяните от тях въпроси да бъдат урегулирани и решени, защото забавянето рефлектира много остро върху качеството на обслужване на земеделските стопани, техните търговски контакти и като цяло върху стопанския живот на страната.”- пише още в писмото до премиера.
 


Сходни връзки

ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ
Автор: Anonymous да 2010-09-03 @ 18:48 EEST


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.27 секунди