изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:48 EEST
СЕРИОЗНО ПОЛСКО ПРИСЪСТВИЕ НА ДОБРИЧКИЯ ПАНАИР    
ЗемеделиеЗа втора година щанд на изложението в Добрич има полското посолство у нас. За втора поредна година посолството на Полша у нас се представя директно на международното специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него”, организиран от „Добрички панаир”. Две полски фирми „Ролимпекс”, специализирана в производството на семена, и „Бумелаг”, която предлага обзавеждане за животновъдни ферми, участват директно в изложението.

На щанда на посолството са представени около 30 полски фирми, които предлагат основно селскостопански машини, има производители на семена и на торове. Има интерес и към внос от България на зеленчуци и консерви, а също и вина, които са най-търсената стока от България на полския пазар. „Това, с което поляците свързват България, са хубавото море, добрата почивка и вината. Няма спад на интереса към българския пазар, независимо от кризата”. Това споделиха за НДТ д-р Гражина Хоронжикевич - ръководител на отдел за промоция на търговията и инвестициите към посолството на Република Полша у нас и Марчин Миколайчик – Втори секретар в отдела.
До 2009 г. търговският обмен между Полша и България постоянно е нараствал. Ръстът на полския износ за България през този период е бил по-висок от средния растеж на общия полски износ. През миналата година стокообменът между Полша и България заради кризата е намалял в сравнение с 2008 г. През шестте месеца на настоящата година, стойността на взаимния търговски стокооборот между Полша и България е достигнала 293 млн. евро, което означава ръст с 14,5 процента в сравнение със същия период на 2009 г. Вносът от Полша е достигнал 168,6 млн. евро и е бил по-малък с 1 процент, износът е достигнал нивото от 124,9 млн. евро, което е 46 процента ръст. Салдото на взаимния стокооборот е положително за Полша и е стигнало 43,7 милиона евро. Основните стокови групи във вноса от Полша са химически продукти, изделия на електромашинната промишленост, хранителни продукти. В разнообразието на полските стоки, които се изнасят за България преобладават машини и оборудване, фармацевтични продукти, продукти на химическата промишленост, хранителни стоки, включително месо и месни продукти, готови хранителни стоки, пластмаси, неблагородни метали и др.  Полският експорт обхваща широка гама хранителни продукти като мляко и млечни изделия, месо и месни изделия, яйца, шоколадови продукти, консервирани храни и готови храни. След значителен спад на българския износ за Полша през 2009 г. през първата половина на 2010 г. се отбелязва значителен ръст на износа за Полша. Преобладават неблагородни метали и изделия от тях, текстилни материали и изделия, продукти на хранително-вкусовата промишленост, включително и български вина. В българския износ за Полша доминират нерафиниран мед, изделия от стъкло, вино, трикотаж, алуминиево фолио, играчки и др.
За търговския баланс е важен фактът, че в последните години нараства интересът на полските туристи за почивка в България. По данни на НСИ през 2009 г. почти 269 000 полски туристи са посетили България, което е било със 71 на сто повече отколкото през 2008 г. Тази година само за периода януари – юни страната ни е посетена от 47 000 поляци, но трябва да се има предвид, че те активно почиват през юли и август, посочи д-р д-р Гражина Хоронжикевич. Тя подчерта, че интерес за аграрния сектор у нас е как се е развило земеделието в Полша след присъединяването на страната към Европейския съюз. Пълното взаимно отваряне на пазарите не е причинило забавяне на икономическото развитие на полската хранителна индустрия, а е станало силен импулс за нейното развитие. За шестте години на полското членство в Европейския съюз износът на земеделски хранителни продукти е нараснал от 4 до 11,6 милиарда евро през 2009 г. , което е ръст със 190 процента, а вносът от 3,6 до 9,3 милиарда евро, което е увеличение със 160 процента. Положителното салдо е нараснало почти шест пъти от 0,4 до 2,3 милиарда евро.  Отчита се, че най-голямото положително салдо е постигнато през 2009 г. , а именно през годината на световната икономическа криза. Тогава износът на земеделски стоки от Полша се е задържал на нивото от 2008 г.,2 а вносът е намалял с около 10 на сто. Така, като се имат предвид данните от времето преди световната икономическа криза, положителното салдо при оборота със земеделските хранителни стоки е нараснало от 0,4 до 1,5 милиарда евро т.е. повече от три пъти. Анализът сочи, че членството в Европейския съюз е дало нов, много силен импулс за износа на селскостопански хранителни продукти от Полша,предимно към т.нар. стар страни-членки на ЕС. Положителното салдо във външната търговия със земеделски хранителни продукти с тези страни ЕС-12 се е увеличило от 0,2 милиарда евро през 2003 г- до 1,5 млрд. евро през 2008 г. След присъединяването на Полша към ЕС е настъпил голям ръст при производството на червено и птиче месо, както и на преработени месни продукти. Това е резултатът от индустриализацията на преработване в хранителния сектор и неговата концентрация, постигната принудително в процеса на хармонизиране км европейските стандарти. Влизането на Полша в ЕС не е причинило големи промени в нивата на производство на изключително важни отрасли на селското стопанство като зърно, мляко и свинско месо. Спад на потреблението на храните е отбелязан само през първата година след присъединяване на Полша към ЕС. Главната причина за това е бил високият ръст на цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки.  Що се отнася до усвояването на европейските фондове, то В Полша те са усвоявани дори и над 100 процента, като разликата е била финансирана от национални източници или други програми.
 


Сходни връзки

СЕРИОЗНО ПОЛСКО ПРИСЪСТВИЕ НА ДОБРИЧКИЯ ПАНАИР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди