изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:10 EEST
Черно море стана помийна яма на курортите    
Екология В края на лятото водата по морето ври и кипи от нечистотии. Част от вонящите морски “дарове” идват от канали с дълбоко заустване. Те изтичат далеч от бреговете, но в този сезон мъртвото вълнение тласка тинята към брега, обясняват специалисти. Така в определени моменти зловоние тормози почиващите дори на плажове, които иначе са чисти. Отделно десетки малки обекти изливат помия близо до брега. Големите курорти пък са толкова пренаселени, че пречиствателните им съоръжения се задъхват. Според екоминистерството частниците трябва сами да инвестират в пречиствателни съоръжения. Доскоро обаче те се надяваха на държавата, а сега търсят вратички за пари от еврофондовете.

Данните показват, че от общо 20 селища с над 10 хил. жители по морето - Ахтопол, Черноморец, Балчик и Созопол са без пречистващи съоръжения. В Приморско станцията плаче за реконструкция, ще трябва да се инвестира и в Китен. Макар и да не е край морето, Карнобат, който е с 25 000 жители, също има нужда от изграждане на инсталации.

Според здравните специалисти засега замърсяването е в нормите. По данни на екоминистерството през 2009 г. само една от т. нар. зони за къпане по морето не е отговаряла на задължителните изисквания - Южният плаж на Варна.

За сравнение през 2007 г. проблемните зони са осем, а през 2008 - шест. Така страната ни е била на пето място в европейската класация за добро качество на водите. Какви ще са резултатите за тази година все още не знаем, но все повече хората избягват да се къпят в морето и предпочитат басейните.

Ивелина ВАСИЛЕВА, заместник-министър на околната среда и водите: Пари има, чакаме проекти!

- Г-жо Василева, и тази година по Черноморието замириса на мръсни канали. Какво показаха проверките по крайбрежието?

- Бяха определени местата, където има директно заустване на дъждовни канали в морската вода.

Установихме също, че на някои места има пречиствателни съоръжения, които работят или с недостатъчен капацитет, или не изпълняват изискванията за постигане на съответствие с издадените разрешителни. Има проблеми и в курортните населени места заради прекомерното строителство. Слава Богу, няма опасност за здравето на хората от превишаване на допустимите норми, но има замърсявания, които трябва да бъдат приведени в съответствие с изискване на законодателството.

- Кои са общините, които нямат пречиствателни станции?

- В Созопол няма изградена пречиствателна станция, няма във Варвара и в Ахтопол. В Синеморец има, но не се експлоатира поради технически причини. Тези общини трябва да се погрижат за изграждане на съответната инфраструктура и докато нямат такава, не трябва да издават разрешения за строеж на нови хотели и други обекти.

При липса на капацитет, Законът за водите не позволява ново строителство.

- Какви мерки се вземат срещу замърсителите?

- Те подлежат на санкции и глоби по отношение на превишаване на допустимите норми. Но за нас е по-важно да се използва наличният финансов ресурс по оперативна програма “Околна среда”. По приоритетна ос 1 общият ресурс в сектор води е 1,2 млрд. евро. До момента са подписани договори за около 800 млн. лв. А двете нови покани, които отправихме към общините за представяне на проекти, са с бюджет 1,2 млрд. лв.

Тези средства са на разположение на големите агломерации и могат да бъдат използвани да се изградят пречиствателни съоръжения. Чакаме проекти от Несебър, Равда, Царево, Ахтопол, Созопол, Айтос, Поморие, Каварна, Приморско, Китен и се стремим да им помагаме, за да станат нещата по-бързо.

- Значи сега топката е в общинските администрации?

- Да, пари има, но те трябва да подготвят добри проекти. Ясно е, че разработването им е сложно, а общините не са изграждали подобни съоръжения, затова им осигуряваме експертна помощ. Всяка седмица провеждаме консултации, на които могат да питат за всичко, което ги интересува. Така ще бъдат сигурни, че когато подадат формуляра за кандидатстване и приложенията към него, проектът им ще бъде одобрен и финансиран.

- И колко до момента са подадените проекти? Преди месец министър Караджова отправи покана към 124 населени места.

- Досега не сме получили нито едно предложение, но това не ни притеснява. Все пак е нужно време. Има индикации, че до края на годината 10-15 проекта ще бъдат одобрени за финансиране. Разчитаме да се подготвят и проекти с техническа помощ по програма ИСПА. Така че в края на годината може да се очаква подаването на още една вълна от проекти с голяма степен на готовност.

Отделно има 41 агломерации (част от тези 124) на територията на 36 общини, които биха могли да кандидатстват и за техническа помощ. След одобряване на техническата документация, те ще получат безвъзмездно финансиране, за да могат да стартират и инвестиционния си проект.

- Може ли ЕК да ни наложи санкции за това, че не всички населени места с над 10 хил. жители имат изградени пречиствателни съоръжения?

- Ние докладваме редовно какво правим. Демонстрираме, че имаме ясен план, че стартираме с най-приоритетните обекти. Имаме график да постигнем съответствие със законодателството. За нашите партньори е видно, че полагаме всички усилия. По отношение на наказателните процедури аз не мога да гарантирам, че няма да се предприемат такива.

Но за партньорите ни от ЕК е важно, че държавата демонстрира воля да се справи със задълженията си. Освен това не сме единствената държава, която не се е справила. Почти всички нови членки имат проблеми от такъв характер.

- Могат ли големите курорти да кандидатстват за пари от оперативната програма?

- По тази програма могат да кандидатстват само общини, не курорти, защото иначе това би било форма на държавна помощ.

Леонора ЛЕКОВА

И Несебър има нужда от нова станция

В Несебър пречиствателна станция има, но поради голямото строителство не може да поеме всички отпадни води. Това налага да бъде реализиран проект за разширяването й, съобщи кметът Николай Димитров. Освен това ще бъде построена и нова - в местността Стролата.

Пречиствателната станция в Равда също ще се разшири и новите съоръжения ще са на 2 км в морето. Така ще стане възможно обслужването на 300 000-400 000 души и кардинално ще се решат екопроблемите в района. Към новите съоръжения ще минат Свети Влас и с. Тънково.

Четири пъти повече радий във Вромос

Превишаването на нормите на радий в пясъка на залива Вромос е 4 пъти над допустимото, а на уран 236 - 2,5 пъти. Това съобщи вчера областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Последните замервания показали, че тежки метали има не само в пясъка, но и във водата.

Според Градинаров вероятността вредни емисии да бъдат погълнати при дишане била много голяма. Радиацията обаче е локална и няма нищо общо с Черноморец, допълни той.

От 3 август т.г. плажуването на Вромос е забранено. Навремето в залива са били изхвърлени радиоактивните отпадъци от хвостохранилищата на мина “Росен”. Сега МОСВ препоръчва поставяне на предупредителни табели.

Край Златните вони на тоалетни

Остра миризма на зле поддържана селска тоалетна се носи още на главния път от Златни пясъци за Кранево на разклона за къмпинг “Лагуна”. Вонята се засилва при спускането по баира в посока яхтеното пристанище. Малко преди да се стигне до него, се вижда стара, обрасла в растителност сграда, с отворени прозорци, от които идват “уханията”. Това е пречиствателната станция на Златни пясъци.

Строена е преди 26 години, за да поеме отпадните води на около 15 хил. жители. Само леглата в курорта днес са над 110 хиляди, а отделно в нея влиза и стичащото се по канализацията от околните вилни зони.

“Пречистените” води преминават по 200-метров отвеждащ колектор навътре в морето. Реално обаче помията се изсипва на 50-100 метра от плажа до буната, отвъд която е яхтеният пристан. Това се случва, защото тръбата е спукана. Личи и с просто око. Само на няколко метра навътре от мястото, където плажуват чуждестранни туристи, водата образува мехури, сякаш извира оттам, а мястото наоколо има по-тъмен цвят.

От 10 години насам преди началото на лятото се поставя въпросът с изчерпания капацитет на пречиствателната станция. Временният вариант е изграждането на нов заустващ колектор за 7 млн. лв. Той трябва да отведе отпадните води по-навътре в морето.

Проектът за тръбата е изготвен от ВиК-Варна, но дружеството не може да кандидатства за еврофинансиране нито за заустващия колектор, нито за модернизация на пречиствателната станция.

За парите ще се бори община Варна, защото само тя може да бъде бенефициент по оперативната програма “Околна среда”. След края на проекта общината ще прехвърли съоръжението за експлоатация на ВиК.

Свилена ВЕЛЧЕВА

Лоши миризми и на плаж за министри

От години има съмнения за замърсяване и на р. Хаджийска, която се влива в морето в близост до плажа на станцията на Министерския съвет в Слънчев бряг. През 2006 г. местната екоинспекция правела почти ежедневни замервания поради оплаквания от лоши миризми и странно оцветяване на водата.

Замърсяване обаче не било установено. Сега отново се заговори, че фекалиите от септичните ями на комплекс “Съни дей 6” в несебърското с. Тънково незаконно се вливат в реката.

Управителите на фирмите и екоинспекцията отричат. От РИОСВ-Бургас твърдят, че септичните ями редовно се почиствали. Обектите обаче нямат разрешително за заустване или договор с ВиК.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Черно море стана помийна яма на курортите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди