изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:19 EEST
Започва пълненето на язовир Цанков камък    
Новини Стената на язовир Цанков камък е завършена и до края на годината дългият 17 км язовир трябва да бъде напълнен, за да захрани 80-мегаватовия ВЕЦ. Тази 132-метрова стена трябва да събере 111 млн. кубически метра вода. Пълненето започна вчера, но официалният старт ще бъде обявен в първия работен ден след празниците, съобщи БНТ.

Експерти казват, че подобна стена може да издържи много по-голям обем вода, но заради това, че язовирът не е много широк, тук подобно колечество вода не може да се събере.
Съпроводеният с много подозрения за източване на средства проект трябваше да струва 200 милиона евро, сега цифрите се удвоиха, а експерти прогнозират, че сумата може да достигне до 500 млн. евро.

Сред тези цифри е и онзи 1 млн. лв. хонорар, получен от лидера на ДПС Ахмед Доган като консултант. Проектът беше забавен с две години един път заради забавянето на сроежа на стената, и втори път заради допълнителни геоложки проучвания. Сега строителите уверяват, че ще спазят срока до нова година, а от следващата ВЕЦ-ът на Цанков камък ще произвежда ток. Заради края на строителството на язовира много хора от Девин и околността остават без работа.

Очаква се безработицата, която сега е 22 процента, да се увеличи. Като се има предвид, че средната заплата на обекта е била около 1000 лв., много семейства се опасяват, че няма как да изкарат зимата. Общината тук има надежда да намери заетост за тези квалифицирани специалисти - Девин има спечелен проект за реконстукция на водопроводната мрежа. Засега проектът е блокиран и никой не се наема. dir.bg

 


Сходни връзки

Започва пълненето на язовир Цанков камък | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди