изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:04 EEST
XV МММФ „НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ: МУЗИКАТА Е СИМВОЛ НА ХАРМОНИЯТА В СВЕТА    
Култура С тези думи кметът на Добрич Детелина Николова откри международния фестивал, на сцената на който тази година се изявяват над 250 участници от 16 държави

В изключително тържествена атмосфера и с емоциите от предстоящите приятни дни започна 15-ото издание на Международния младежки музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори”. Престижният форум бе открит в събота в зала „Добрич”, а в първия концерт от тазгодишното издание участваха лауреати на фестивала от предишни години, гости, струнен квартет „Добрич”, хор „Добруджански звуци” и Татяна Горенкриг от Русия – член на международното жури.

„Музиката е символ на хармонията в света” – каза в словото си кметът на Добрич Детелина Николова, под чийто патронаж преминава фестивалът. Тя подчерта, че хармонията, красотата и любовта са посланията на музиката и на младите хора, които вече 15 години ни поднасят своя подарък – своя талант и майсторство. „Скъпи млади творци, помнете, че това е вашето начало, първият връх и винаги се връщайте към него” – каза още Д. Николова, която официално обяви началото на фестивала „Надежди, таланти, майстори”. От своя страна председателят на международното жури проф. Виктор Чучков изтъкна, че за 15 години през сцената на този форум са минали повече от три хиляди изпълнител. Той подчерта, че не числата са толкова важни, а качеството и по-нататъшното успешно развитие на младите таланти. Проф. Чучков представи и своите колеги от международното жури. При откриването бе прочетен приветствен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов, в който се изтъква приносът на фестивала в утвръждаване имиджа на българското музикално изкуство. Сред присъстващите в залата бе и заместник-областният управител на Добрич Тодор Георгиев.

Малко преди официалния старт на „Надежди, таланти, майстори” бе открита изложба на методическа и музикална литература за кларинет и други духови инсрументи. Експонатите са от личния архив на Янко Янков – кларнетист от Симфоничния и Духовия оркестър на Добрич.

Фестивалът, който е включен в Националния културен календар на Министерството на културата, продължава до 15 септември и се провежда в Добрич и курортния комплекс „Албена”. Участват солисти – певци и инструменталисти, композитори, акомпанятори, клавирни дуа, камерни вокални и камерни инструментални ансамбли. Изпълнителите са 258 от България, Азербайджан, Германия, Гърция, Италия, Казахстан, Македония, Русия, Хакасия /Руска Федерация/, САЩ, Словения, Турция, Холандия, Хонконг, Южна Корея, Япония.

Фестивалът се организира от община Добрич, КК “Албена”, Туристическа агенция “Романтик Тревъл” от Санкт Петербург, от Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови и Съюза на концертните дейци на Руската федерация.  

Като част от фестивалната програма днес от 18 часа в огледалната зала „Нели Божкова” вокален рецитал ще изнесе Евгения Грачьова /сопран/. Ще участват още Екатерина Егорова-Валевская /мецосопран/, а на рояла ще бъде Мария Кописева. Традиционният и уникален концерт на международното жури ще се състои на 13 септември с участието и на гости на фестивала-конкурс. НДТ

 

Снимки Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

XV МММФ „НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ: МУЗИКАТА Е СИМВОЛ НА ХАРМОНИЯТА В СВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди