изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:09 EEST
67 000 българи се преселват от Северна в Южна Добруджа през 1940 г. по силата на Крайовския договор    
ИсторияДобрич. 67 000 българи – северно добруджанци, са принудени да се преселят от Северна в Южна Добруджа след подписването на Крайовския договор. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Живко Марков - уредник на секция "Нова история" в Регионалния исторически музей – Добрич. Около 108 000 румънци, които в периода на румънското присъствие, са били преселени от Румъния, по силата на този договор са задължени да се върнат. Размяната на населението става в периода ноември – декември 1940 година.


„Политиката на всички български правителства между двете световни войни е насочена към мирно ревизиране на Ньойския договор. Именно в навечерието на Втората световна война се отдава такава възможност – да се ревизира поне клаузата, която се отнася за Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. започват преговори между България и Румъния в румънския град Крайова. Преговорите завършват на 7 септември 1940 г. с подписването на Крайовския договор. По силите на този договор Южна Добруджа се връща в пределите на България. Клауза в договора предвижда завземането на Южна Добруджа да стане на четири етапа. Така между 21 септември 1940 г. и 1 октомври 1940 година Българската армия поетапно навлиза в Южна Добруджа. В Балчик и в Тутракан влиза на 21 септември, на 25 септември влиза в Добрич, а на 1 октомври влиза в Силистра. Българската администрация влиза малко по-рано – на 15 септември 1940 г. във всички тези градове. Назначени са кметове, които идват от вътрешността на страната, за да поемат административната работа за по няколко месеца, след което се назначават за кметове местни хора”, каза историкът.
„Една от тежките клаузи на договора е изселническата спогодба. По силата на този договор над 67 000 българи – северно добруджанци, са принудени да се преселят от Северна в Южна Добруджа. Около 108 000 румънци, които в периода на румънското присъствие, са били преселени от Румъния, по силата на този договор са задължени да се върнат. Размяната на населението става в периода ноември – декември 1940 година. Много тежко е било, особено за нашите северно добруджанци, защото те са били принудени буквално за ден, два каквото могат да съберат като багаж, да го натоварят или в каруци, или във вагони и да започне преселването. Тук българските власти ги посрещат и настаняват съответно в различните градове и села на Южна Добруджа”, разказа Живко Марков. По думите му, българите са получили обезщетение за имотите, които са оставили в Северна Добруджа, но не всички са успели да получат пълното обезщетение. „Голяма част от тях са били доста заможни хора там, но по документи се вижда, че не всички са успели да получат напълно това, което са оставали”, каза още историкът.
Екатерина ПАНОВА
 


Сходни връзки

67 000 българи се преселват от Северна в Южна Добруджа през 1940 г. по силата на Крайовския договор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди