изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:28 EEST
ОСЪДИХА ДЪРЖАВАТА В СТРАСБУРГ ЗА УБИТ ТАКСИМЕТРОВ ШОФЬОР ОТ ДОБРИЧ    
Новини66 000 евро трябва да плати държавата на близките на таксиметровия шофьор Марин Влаев

България загуби 12 дела накуп в Европейския съд за правата на човека, които ще й струват 332 000 евро за обезщетения на български граждани и за съдебни разноски, съобщиха централни медии. На заседание на съда на 2 септември държавата е успяла да спечели едно дело и по друго се призна за нарушителка, като сама предложи обезщетение на тъжителя.
Най-големи разноски държавата ще има по делата "Бекирски" (91 100 евро) и "Влаеви" (66 000 евро). Едното дело се отнася за смъртта на таксиметровия шофьор от Добрич Марин Влаев, застрелян в гърба от спецполицаи през нощта срещу 27 август 1998 г. Той попаднал случайно на полицейска засада, организирана за залавянето на похитител на бизнесмен.
Другото дело касае смъртта в полицейския арест на Христо Бекирски от т. нар. Коматевска банда, извършвала убийства и въоръжени грабежи. През 1996 г. 24-годишният тогава арестант се опитал да избяга, като дори извадил око на един от надзирателите, но бил усмирен с бой, а след няколко дни починал в пловдивския арест. Разследването на смъртта му било формално и това бе основанието на съда в Страсбург да постанови нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.
Три дела за национализирани и реституирани апартаменти с завършили с присъди срещу държавата да плати на потърпевшите 116 831 евро. Четири дела за бавно правосъдие ще струват на България 34 720 евро.
 


Сходни връзки

ОСЪДИХА ДЪРЖАВАТА В СТРАСБУРГ ЗА УБИТ ТАКСИМЕТРОВ ШОФЬОР ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди