изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:56 EEST
КЗК: НАБЛЮДАВАМЕ ВНИМАТЕЛНО ЦЕНИТЕ НА ОЛИОТО И ХЛЯБА    
НовиниКомисията за защита на конкуренцията внимателно наблюдава пазарите на хляб и олио в страната във връзка с появилите се напоследък съобщения и изказвания относно наличието на спекулативни цени при тези стоки и синхронизираното увеличение на крайните им потребителски цени, съобщиха от регулатора.

Вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира, че е "странно как напоследък синхронизирано се вдигна цената на олиото и хляба, без да има достатъчно обективни фактори за това", допълвайки, че въпросът за наличието на евентуален картел между производители на олио и на хляб е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията.
Към настоящия момент КЗК анализира поведението на съответните предприятия и браншови сдружения, както и движението на цените на хляба и олиото и ако предварителната проверка повдигне основателни съмнения за наличие на картел, ще бъдат предприети съответните мерки, заявяват от регулатора.
От КЗК сега коментират, че комисията има опит в проучването и анализа на посочените пазари и в практиката си вече е установявала наличие на нарушение от страна на някои асоциации на хлебопроизводители, както и от страна на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, заедно с няколко предприятия, негови членове.
И в двата случая са били констатирани нарушения на генералната забрана по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), касаещ споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията, припомнят от КЗК.
 


Сходни връзки

КЗК: НАБЛЮДАВАМЕ ВНИМАТЕЛНО ЦЕНИТЕ НА ОЛИОТО И ХЛЯБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди