изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:42 EEST
24 630 търговци трябва да вземат удостоверения за пререгистрация за по-малко от четири месеца    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд отново призовава търговците от областта за активност в процеса на пререгистрация на фирми, който трябва да приключи до края на годината. За два месеца и половина над 1000 фирми са взели удостоверения за пререгистрация по § 4 от Закона за търговския регистър от Фирменото отделение на Добричкия окръжен съд, при 1000 броя на месец преди това.

Изоставането остава значително, тъй като още 24 630 търговски субекти трябва да получат документа в краткото време до края на годината. Възможно е да възникнат опашки и да бъде затруднено обслужването на предприемачите от служителите на Добричкия окръжен съд и на Агенцията по вписванията. Както неудобства за двете страни, това ще причини и загуба на време за бизнесмените.

От влизането в сила на настоящия Закон за търговския регистър в началото на 2008 г. Добричкият окръжен съд е издал до 07.09.2010 г. 7 873 удостоверения за  актуално състояние на Еднолични търговци, Дружества с ограничена отговорност, Акционерни дружества, Събирателни дружества и кооперации. Подадена от Агенцията по вписванията информация показва, че са пререгистрирани 6 484 фирми.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд уточнява, че в Добричка област съществуват общо 38 513 фирми, кооперации и сдружения, регистрирани в периода от 1989 г. до сега. На пререгистрация по приетия през 2006 г. Закон за търговския регистър подлежат 32 514 търговски субекти. Прекратени или заличени са 5233 от регистрираните в Добричкия окръжен съд търговци. Без ангажименти по този закон са 777  регистрирани сдружения.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд напомня, че по силата на Закона за търговския регистър от 01.01.2011 г. ще се счита прекратена дейността на непререгистрираните търговски дружества и кооперации. Всички извършени от тях разпоредителни сделки и действия с имущество след тази дата ще се приемат за нищожни. Те ще имат право да  погасят на дължими суми към работници и служители и публични задължения.

На интернет страницата на Министерство на правосъдието е публикуван проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър, който предвижда Агенцията по вписванията да оповести на електронната си страница Списък №1 - на непререгистрираните еднолични търговци и клонове на чуждестранни търговци и Списък № 2 – на търговски дружества и кооперации, които не са пререгистрирани в срока по закона. По този начин се цели да бъдат уведомени всички държавни учреждения, съдът, банките, Националната агенция по приходите и всички останали кредитори за прекратяването на търговеца.  

По действащия Закон за търговския регистър разноските за производството по ликвидация на търговците, пропусналите срока за пререгистрация – 31.12.2010 г., ще бъде за тяхна сметка. Предвидено е, служебно назначените от Агенцията по вписванията ликвидатори да приключват производството в 6 месечен срок.

08.09.2010 г.                                        Пресслужба Добрички окръжен съд          

 


Сходни връзки

24 630 търговци трябва да вземат удостоверения за пререгистрация за по-малко от четири месеца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.41 секунди