изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:28 EEST
Народното събрание прие изменения на Закона за нотариусите и нотариалната дейност    
Парламент

Народното събрание прие на първо четене промени в обхвата на нотариалните функции, които българските консулски служители могат да извършват. Това стана с гласуването на изменения на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. С предлаганата промяна изрично се предоставят на консулите правото за удостоверяване на съдържанието на частни документи, представени от чужди граждани, когато такива документи не подлежат на вписване, съставени са на български език и са предназначени да произведат действието си в България.



Мотивите на Министерския съвет да внесе предложение за такава промяна са свързани с това, че настоящият законов текст позволява разнопосочни тълкувания.

Народните представители приеха на първо четене и законопроект за изменение и допълнение на Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

Депутатите решиха да бъде въведено облагане на застрахователните премии. Това стана при приемането на първо четене на законопроект за данък върху застрахователните премии. Вносителите от Министерския съвет са мотивирали предложението си за въвеждане на новия данък с аргумента, че в условията на икономическа криза, водеща до намаляване на бюджетните приходи, е необходимо намирането на нови източници за увеличаване на тези приходи.

Управляващите са посочили, че в повечето от държави от Европейския съюз съществува подобно облагане, поради което застрахователите, осъществяващи дейност в България, ще бъдат в съпоставимо положение спрямо останалите европейски застрахователи. В проекта се предлага облагане с данък от два процента на застрахователните премии по облагаеми договори от общото застраховане с изключение на презастраховането и ретроцесията, животозастраховането и договорите за застраховки на товари по време на международен превоз, когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на страната. Няма да се облагат и договорите за застраховки на летателни апарати и плавателни съдове, както и премиите за гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на такива транспортни средства.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще е единният орган за управление на подземните богатства, приеха на първо четене депутатите. Промяната е в Закона за подземните богатства. Сега администрирането на процесите при подземните богатства се извършва от няколко отраслови ведомства и Министерство на околната среда и водите. С промените икономическото ведомство ще изготвя национална политика и стратегия въз основа на стратегията, приета от Министерския съвет. Така ще бъде изготвен проект на нов закон за подземните богатства, в който ще бъдат уредени по нов начин обществените отношения в тази сфера.

Депутатите приеха и промени в закона за чистотата на атмосферния въздух на първо четене. Те са внесени от МС и в тях се предвижда по-добър контрол върху използването на вещества, нарушаващи озоновия слой. Актуализират се и санкциите, предвидени в Закона.

Министърът на финансите ще бъде изслушан утре в парламента за това как са били изразходвани парите от резерва на Националната здравноосигурителна каса през последните десет години. Предложението за изслушването направиха депутати от ПГ на Синята коалиция.

Депутатите приеха Светлана Ангелова от ПГ на ПП ГЕРБ да попълни свободната квота на парламентарната група в Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите.

http://pressclub.bg

 


Сходни връзки

Народното събрание прие изменения на Закона за нотариусите и нотариалната дейност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди