изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:27 EET
Днес е еврейската Нова Година, честваме и Малка Богородица    
По светаНа 8 септември тази година евреите отбелязват един от трите най-големи празника - РОШ АШАНА, еврейската Нова Година. Еврейската година се брои от "сътворението на света" и тъй като еврейския календар е лунен, празниците започват от вечерта със залеза на слънцето, а Новата година няма постоянна дата в него.



Според народните вярвания в този ден на тайнство Всевишният оценява делата на всеки човек. Мъдреците казват, че на Рош Ашана се откриват три вида небесни книги: на праведните, на които е отсъдено да живеят щастливо; на грешниците, които са обречени на смърт заради греховете си и на средно добрите, които с ъс своите дела могат да предрешат съдбата си – да живеят или да умрат. Затова по стар обичай днес евреите се поздравяват с „Честита нова година – да ни запишат в книгата на живите!”.

В навечерието на Рош Ашана ритуално се нарежда тържествена трапеза, на която слагат седем блюда, наречени ‘йеирацони’ – ябълки, печени с мед; пюре от праз; пюре от листата на цвекло; фурми; пюре от тиква; рибена каша; месо от овча глава, които символично се свързват със здравето, щастието и благополучието на семейството.

На Рош Ашана в синагогата се провежда тържествена служба - най-продължителната, след тази на Йом Кипур. Характерни за нея са тръбенето с шофар, специалния молитвеник, наречен Махзор и четенето от Тората и Афтората (кигите на пророците – Невиим).

От този ден започват десетте дни на покаяние, които предшества еврейския празник Йом Кипур.

В християнската традиция на 8 септември всяка година българите отбелязват Малка Богородица. В миналото празникът е тържествено отбелязван. Хората вярвали, че в този ден всеки праведен може да намери изцеление за своите болести и страдания, ако даде обет пред Светата Дева. http://frognews.bg
 


Сходни връзки

Днес е еврейската Нова Година, честваме и Малка Богородица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди