изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:42 EEST
Шефката на НСИ подаде оставка    
Новини Шефката на Националния статистички институт Мариана Коцева подаде оставка, съобщи БНР. Причината е, че при пробното преброявана на населението у нас по интернет в графите попаднаха несъществуващи етнически групи като българо-мохамедани, българо-гагаузи и африканци.


Всеки има право да определи себе си, както реши, продължава обаче да смята Коцева. Именно затова е пробното преброяване, за да се види как да бъдат формулирани точно въпросите, когато то се реализира в цялата страна, каза. Шефката на НСИ посочи, че всеки има право да определя себе си така, както реши и ние не може да се намесваме. 

Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец. Важно е да се види и кой като какъв определя себе си. А в хартиените въпросници, както ще бъде вероятно и при преброяването през 2011 г., в графата етнос ще има българи, турци, роми и други.

"Тъй като винаги съм била отговорен човек поемам отговорността и реших да подам оставката пред премиера. Депозирала съм я, като още веднъж казвам, че няма никаква цел и нищо целенасочено в работата на моите колеги”, заяви пред медиите Коцева във фоайето на Министерския съвет.
 
Тя оставя на премиера да прецени дали да приеме нейната оставка, като призова да не се разгарят повече страсти и да се остави статистиката да работи в обективни условия, за да може да подготви същинското национално преброяване.

Коцева отхвърли да се прави паралел между нея и бившият зам.-министър на образованието Милка Коджабашиева, която подаде оставка също заради етническа тема.

Пробното преброяване продължава и в момента. През първата седмица то беше предимно по интернет, а вече се извършва и на терен в три области на страната. Преброителната карта е стояла на сайта на НСИ два месеца преди да бъде пусната в употреба. В нея са били посочени 4 възможни варианта за принадлежност към етническа група – българска, турска, ромска и друга.

Това, което породи напрежение беше именно интернет преброяването. Колеги на Коцева - IT-специалисти са взели решение да поставят под всеки въпрос падащо меню с различни отговори. Всички възможни отговори в това число и за етническата принадлежност са посочени както възможности от български граждани при предишното преброяване.

НСИ нито има компетенции, нито задачата да се произнася какви етноси има. Важно е да гарантираме правото на всеки да се самоопредели, обясни председателят на НСИ. Мариана Коцева обясни, че възприема пробното преброяване като опит да се тества и инструментариума. Тя посочи още, че в преброителната карта посочването на етническа принадлежност не е задължително, а задължително е само всеки сам да определи етноса си.

При разработването на картата са участвали и специалисти, така че отпада всяка възможност за субективизъм.

Коцева е категорична, че не възприема като провал интернет преброяването, тъй като само за седмица в него са се включили 23 000 души. Над 700 са доброжелателните обаждания от българите, получени за 4 дни.


/БЛИЦ
 


Сходни връзки

Шефката на НСИ подаде оставка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди