изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:52 EEST
ЗАПОЧВА ПОДПИСКА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА РАВНОПРАВИЕ НА ФЕРМЕРИТЕ НИ    
ЗемеделиеЗемеделският министър подкрепи искане фермерите, отправено от Добрич

Българските фермери да бъдат равноправни на колегите си от другите европейски държави – това искане поставиха по време на кръгла маса в рамките на международното специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него” фермери от региона. Вчера стана ясно, че предложението е подкрепено и от земеделския министър. Инициативен комитет е внесъл уведомление при министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов за започване на подписка за свикване на национален референдум за равни субсидии за земеделските производители в страните от ЕС. Основният въпрос, под който се подписват гражданите е „Трябва ли да има изравняване на субсидиите в ЕС?”.
Понастоящем има разлика между получаваните субсидии за новите и старите държави-членки, като България, заедно с други по-нови членки още от самото си приемане настоява за по-справедливо и равнопоставено разпределение на субсидиите в ЕС. Министър Найденов каза, че сега България получава 40 % от това, което взимат европейските производители.
За да бъде насрочен референдума, обаче, са необходими най-малко 500 000 предварително събрани подписа. „Много голям е натискът от новите страни-членки на ЕС и твърде възможно е от парите, които ЕС е предвидил за справяне с кризата, да бъдат заделени средства и за допълване към субсидиите”, каза Мария Капон, член на Инициативния комитет за събирането на подписката. По думите й изравняването на субсидиите трябва да започне поне три години по-рано от предвиденото време. По сегашната схема - до 2016 година текат изравняванията за България и Румъния, а до 2014 г. – се прилагат схеми за изравняване на субсидиите по отношение на приетите преди България и Румъния други десет източно европейски страни. Капон припомня, че след 2013 ще влезат в сила нови критерии за определяне на субсидиите, доколкото от 2014 започва нов програмен период за ЕК. Така според нея, именно сега, в подготвителния етап на този нов програмен период е шансът на България да поиска изравнявания, като се гледа новата референтна рамка.
 


Сходни връзки

ЗАПОЧВА ПОДПИСКА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА РАВНОПРАВИЕ НА ФЕРМЕРИТЕ НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди