изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:55 EEST
Проф. Димитър Тадаръков: Агент Юлиян спретна компромат срещу мен!    
Интервюта Проф. Емил Лозанов съсипа катедрата, пробутва снаха си и удря по моята професура.

В публикация във в.“Труд” от миналата седмица се твърди, че проф. Димитър Тадаръков, шеф на катедра “Икономика на туризма” в УНСС, е преписал дипломната работа от 1999 г. на студентката Първолета Кръстева. Тя е на тема: “Ресурсен потенциал и развитие на туризма в Черноморския туристически район”. Неин научен ръководител е проф. Емил Лозанов.

Учебникът на доц. д-р Димитър Тадаръков излиза през 2003 г. и е със заглавие “Морски туристически ресурс на България”. Рецензент на учебника е отново проф. Емил Лозанов.

Проф. Димитър Тадаръков е шеф на “Булгарлизинг”, председател на Българската лизингова асоциация, бил е член на борда на директорите на Албена, шеф на фонд “Земеделие”, а още от 1991 г. е преподавател в УНСС.

- Проф. Тадаръков, как ще коментирате обвиненията в плагиатство срещу вас?
- Ударът срещу мен идва от агента на ДС Юлиян – проф. Емил Лозанов, който преди мен беше шеф на катедра “Икономика на туризма”, тогава тя се казваше “Международен туризъм”, в УНСС. Той съсипа катедрата. 11 години не позволи развитието и издигането на състава. Интересуваше се само от възхода на неговата снаха Диана Терзийска, която в конфликт на интереси беше назначена и работи там.
През 2005 г. аз станах шеф на катедрата и него го пенсионирахме. Оттогава започнаха всички атаки една след друга – към мен, към катедрата, към УНСС.

- Вие имахте пряко участие в неговото пенсиониране?

- Да, не му дадохме повече часове, не предложихме на факултетния съвет да му продължи договорите и той трябваше да се пенсионира и да не чете повече лекции. А и беше вече на пенсионна възраст.

Но по принцип моята визия и философия е такава - не може хора от едно семейство да работят в едно държавно учреждение. Широко известно е, че като станах шеф на фонд “Земеделие”, три години след това накарах 20 български и четири турски семейства да се разделят...

- Вие сте били в добри отношения преди това с проф. Лозанов?
- Да, познаваме се от 1994 г. Били сме в добри професионални отношения, но никога в приятелски. Той беше шеф на Комитета по туризма в правителството на проф. Любен Беров и ме беше назначил в борда на директорите на курорта Албена като представител на държавата. Оттогава се занимавам със събирането на данни за морския туристически ресурс, продължих и при следващите председатели Бонка Хинкова, Васил Велев, Румен Драганов. По мои предложения успяхме да запазим Албена, не се съгласих той да бъде разпродаден на хотели като останалите.

- Вие твърдите, че сте дали през 1998 г. материалите за вашата книга на рецензента си проф. Емил Лозанов, а той ви изготвя рецензията чак през 2003-та и тогава вие издавате книгата си. Каква е причината толкова да се забави рецензията?
- Ако я беше дал по-рано, това означаваше, че

щях да получа научно развитие преди неговата снаха Диана Терзийска.

Това той не го допускаше. Не го чувствах тогава, по-късно го разбрах.
През 2002 г. ние направихме съвместен учебник със снаха му: “Теория и практика в туризма”. През същата година пусна и нейния учебник “Планински туристически ресурс”. Чак тогава разписа рецензията за моя учебник, който излезе през 2003 г. От 1998 до 2003 г. аз два или три пъти допълвах и опреснявах данните.

- Дипломната работа на студентката Първолета Кръстева, чийто научен ръководител е проф. Лозанов и която ви обвиняват, че сте преписали, е от 1999 г. Значи излиза, че вашият ръкопис по това време вече е бил при проф. Лозанов... Да не би да е станало обратното – вашите материали да са дадени на студентката?
- Всичко е било в ръцете на Лозанов! Какво е правил само той знае! От един агент на ДС всичко може да се очаква!

Но има и нещо друго. В УНСС никога не е имало библиотека, в която да стоят дипломни работи и всеки да си ги взима, когато поиска. Те седят при научния ръководител или в катедрата в продължение на 1 година. Не бих могъл да имам достъп до въпросната дипломна работа в катедрата, защото в този период аз не съм постоянно на работа там, отивам постоянно на работа чак през 2004 г. Дотогава аз не съм могъл да имам достъп до материалите в катедрата.

- Проф. Лозанов твърди, че под натиск е подписал рецензията на книгата ви “Морски туристически ресурс на България”...
- Никой не може да му окаже натиск за написването на рецензия и за подписването й. Защо тогава в рецензията ми за избор на доцент проф. Лозанов дава висока оценка на книгата ми?!
Всичко това са негови номера като един доносник на ДС. Не знам там за пари ли е работил или не, но

доносничеството е останало като характерна особеност на начина му на мислене.

- Вие вече сте професор, това не се споменава в публикацията на вестника?
- Моята професура продължи година и половина и премина през цялата процедура, която се изисква. От 23 август съм професор. Гарантирам ви, че тази атака е насочена срещу професурата ми. Но са закъснели или по точно не са си намерили нужната трибуна навреме.

- Какво искате да кажете?
- Още в началото на месец май на моята секретарка се е обадила журналистка от в. “Капитал”, която е казала, че снахата на Лозанов Диана Терзийска ги обикаля с някакви компромати и иска да пишат срещу мен, но те са отказали...

След това през юни са ходили в тв “Европа”, не знам кой, и най-накрая материалите се оказаха във в. “Труд”. Значи те още от май месец обикалят, докато си намерят трибуна за компромата. Това потвърждава, че атаката е с цел да се попречи на професурата ми.

- Каква може да е целта оттук нататък на проф. Лозанов?
- Това, че аз съм шеф на катедрата, според него ще пречи на снаха му Терзийска да се развива... Терзийска беше 3 г. в майчинство, след това взима около 1 година и няколко месеца платен и неплатен отпуск. Последният отпуск, който съм разписал, е до декември месец! Може би те са си правили тънките сметки първо мен да ме махнат, за да се върне Терзийска.

- Били ли сте конкуренти със снахата Диана Терзийска за поста шеф на катедра “Икономика на туризма”?
- Аз подадох моята кандидатура. Тогава Лозанов ми каза, че трябва да си направя отвод. За да се кандидатира неговата снаха и като единствен кандидат да стане шеф на катедрата! Когато казах това на колектива, всички реагираха, не искаха да я приемат.

От седем години съм ръководител на катедрата. Катедрата вече има най-младият състав – 39 години. Има един професор, четирима доценти и десетима докторанти, от които 8 са преподаватели във висши учебни заведения в България.

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Проф. Димитър Тадаръков: Агент Юлиян спретна компромат срещу мен! | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Проф. Димитър Тадаръков: Агент Юлиян спретна компромат срещу мен!
Автор: Anonymous да 2010-09-12 @ 22:17 EEST
Г-н Тадаръков, а ти си един голям мошенник.Налапа се и от едно Добричко предприятие .Хората си дадоха боновите книжки и до там.Нямате срам.Гьонсурат.
Проф. Димитър Тадаръков: Агент Юлиян спретна компромат срещу мен!
Автор: Anonymous да 2010-09-12 @ 22:29 EEST
Къде са "Мерцедес"-ите на "Булгарлизинг" бе, ЧЕРВЕН БОКЛУК!?!?!?!?
Проф. Димитър Тадаръков: Агент Юлиян спретна компромат срещу мен!
Автор: Anonymous да 2012-06-28 @ 17:48 EEST

Oxranen ,tlust mo6enik i kradec, pitaite go otkude sa my milionite i kude y4at decata my, a su6to taka kolko sa im taksite v tezi 4ygdi elitni vis6i y4ebni zavedeniq. I v kraina smetka vseki si poly4ava zaslygenoto rano ili kusno.

 

Проф. Димитър Тадаръков: Агент Юлиян спретна компромат срещу мен!
Автор: Anonymous да 2012-07-06 @ 11:47 EEST
    Не си китка и ти Димитре!    Сега си бесен,че жена ти ти изневерява...всеки си получава заслуженото.Не,че Лозанов е агьнце  не,не и той е стара лисица,но  и ти имаш вина за много неща.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди