изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:07 EEST
Догодина тръгват китайските коли    
Икономика Вдигат четвъртото хале на автомобилния завод на “Литекс моторс” в местността Корудере до ловешкото с. Баховица, видя вчера екип на “Труд”`. Към момента в ход са изкопните работи по подземните комуникации, както и отливането на основите на част от сервизните и административните сгради. Фирма “Маркан” ООД спечели чрез конкурс правото да строи автозавода върху терен с площ от 429 526 кв. м. Подизпълнители са “Монтаж и строителни конструкции” АД - Казичене, и “Хоризонт Иванов” ЕООД - Плевен.

Първоначалната инвестиция в мащабното начинание ще е 80 млн. евро, а на по-късен етап тя ще надхвърли 300 млн. евро. В автозавода ще работят до 1800 души, от тях до 400 ще са чуждестранни експерти от Германия, Япония, Южна Корея, Китай и Италия. Заради очакваните трудности по набирането на родни квалифицирани кадри се планира в Ловеч в местната Професионална гимназия по механоелектротехника и в Техническия университет да се въведат специализирани програми за обучение на работници и инженери. От българска страна вече е стартирана процедура по набирането на инженери с добър английски език.

Предвижда се заводът, чийто финален договор бе подписан между “Литекс комерс” АД и китайската “Грейт Уол моторс” миналата есен пред погледа на премиера Бойко Борисов, да заработи до 18 месеца. Очакванията са пусковият срок да бъде спазен, въпреки че тази зима изкопната дейност бе спряна за месец-два заради падналата до метър снежна покривка.

Официалното откриване на завода е насрочено за 2011 г., когато от производствените линии трябва да слязат и първите 1000 коли с международен сертификат за качество, който ще им осигурява правото да се продават и в еврозоната.

“Литекс моторс” ще произвежда по 50 000 автомобила годишно.

Милен НАНКОВ / http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Догодина тръгват китайските коли | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди