изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:48 EEST
Щети за над 83 хил. лв. от дейността на контрольор на пътни такси показва окончателната експертиза    
Ред и сигурностЗа три месеца Радослав Р. – контрольор на пътни такси, е причинил на републиканския бюджет щети за 83 070,98 лв. от несъбрани винетни такси от 1780 автомобила, показва окончателната съдебно-икономическа експертиза, която Добричкият окръжен съд прие днес.

43-годишният софиянец е подсъдим за това, че през периода 05.06.2006 г. – 31.08.2006 г. на ГККП Кардам, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – технически сътрудник – контрольор към Управление „Пътни такси и разрешителни” пункт Кардам, системно е нарушавал и не изпълнявал задълженията си по събиране на винетни такси за ползване на пътната инфраструктура от всички влизащи в страната чуждестранни леки и товарни автомобили с цел да набави облага за водачите на нетаксуваните коли, както и, за да причини имотна вреда на Национална агенция „Пътна инфраструктура”, от което са настъпили значителни вредни последици за НАПИ в размер на 84 385,30 лв.
Прокурорът по делото поиска днес той да бъде признат за виновен и да му бъде наложено наказание над средния размер, предвиден в Наказателния кодекс за това престъпление – от 1 до 7 години лишаване от свобода. А също да бъде лишен от права и осъден да заплати на държавата обезщетение за причинените щети.
Разследването е установило съществено разминаване между утвърдените по график смени и присъствените дни на Радослав Р., отразени в оперативния дневник на ГКПП Кардам. През юни 2006 г. той е отработил общо 7 дежурства по 24 часа, вместо регламентираните 12 часа. От общо влезли в тези негови смени 560 чуждестранни автомобила, той не е таксувал 72,68%. През юли е отработил осем 24 часови смени, през които са влезли 733 чужди моторно-превозни средства, а той не е събрал дължимата пътна такса от 64,66% от тях. При 13 негови дежурства през август са преминали 1235 чуждестранни коли, а Радослав Р. не е събрал налога от 74,74% от тях. Прокуратурата твърди, че огромният брой пропуснати автомобили не може да се обясни с натовареност на движението в този период, защото средно на час са преминавали по 3,33 коли през юни, 3,8 МПС през юли и 3,95 броя през август. Анализът на обвинението показва, че в сравнение с другите обвиняеми гранични контрольори на ГКПП Кардам и Дуранкулак, Радослав Р. води класацията със 71,36% нетаксувани чуждестранни автомобили от всички 2 528 броя, които преминали през смените му и задължени да закупят винетен стикер. Според прокуратурата през 2006 г. нито един водач не е бил в състояние да премине през контролите на ГКПП Кардам, без да бъде проверен и, без да заплати дължимите такси, без знанието и съгласието на съответното длъжностно лице. Обвинението представи данни за продадените в този период в страната винетки без отразен регистрационен номер на автомобила в квитанцията – 114 230 броя. От тях 49 броя са издадени от УПТР Кардам, но няма нито една от подсъдимия. Прокурорът заяви, че Радослав Р. е извършил престъплението при пряк умисъл, с цел да причини имотна вреда на фонд Републиканска пътна инфраструктура и да набави облага за водачите на чужди коли.
Адвокатът на подсъдимия пледира той да бъде признат за невиновен. Според него обвинението се основава на предположения и съпоставка на информацията на компютърните системи на Агенция „Пътна инфраструктура” и на МВР.  Защитникът твърди, че не може да се отговори, дали част от колите, получили квитанции за винетки, без да е отразен техния регистрационен номер, не са преминали през смяна на Радослав Р. Адвокатът посочи, че собствениците на МПС решават дали и в какъв обем да извършат задължението си да закупят винетен стикер. Неговият подзащитен е нямал нормативно вменено задължение да осъществява подобен контрол, затова вредните последици не произтичат от бездействието му, нито може да му бъде търсена наказателна отговорност.  Неизпълнението на задълженията му, според адвоката произтича от „царящия хаос и тотална липса на организация”.
Радослав Р. не се призна за виновен. Той каза, че е издавал квитанции за платени пътни такси, без да посочи регистрационния номер на автомобила, за да няма забавяния. Възможно било и да е допускал грешки при изписване на данните. Многократно се случвало шофьорите да избягат, без да платят дължимия налог, или да нямат пари и да звънят на шефа си на друг ГКПП да плати. Радослав Р. заяви, че преместването му на ГКПП Кардам било по политически причини след идването на БСП на власт.
Държавното обвинение обаче оспори това, след като на въпрос на прокурора, какво работи неговия тъст, Радослав Р. отговори, че е съветник на президента.
Добричкият окръжен съд ще произнесе присъдата си на 15.09.2010 г. в 8,30 ч.


 


Сходни връзки

Щети за над 83 хил. лв. от дейността на контрольор на пътни такси показва окончателната експертиза | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Щети за над 83 хил. лв. от дейността на контрольор на пътни такси показва окончателната експертиза
Автор: Anonymous да 2010-11-01 @ 16:41 EET
А Илия Желязков   за колко пари е причинил  злоупореба  и то май и друго имаше ама хайде  НАЛИ БРАТЧЕТО СЕГА СТАНА ГУБЕРНАТОР  щетите ще се увеличат   още повече  
Щети за над 83 хил. лв. от дейността на контрольор на пътни такси показва окончателната експертиза
Автор: Anonymous да 2010-11-01 @ 18:40 EET
От колко години насам тези франични контрольори все ги съдят и ги вкарват "някой " от тях в затвора.Така ли тази служба - Митници,не можа да намери начин да прекрати тези злоупотреби?Няма ...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди