изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:34 EEST
Първанов заговори за алтернатива на Борисов    
ПолитикаВ държава, в която премиерът се опитва да превърне 8 млн. сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект с алтернативна визия. Това заяви днес пред журналисти при посещението си в Стара Загора президентът Георги Първанов. Той присъства на откриването на учебната година в Тракийския университет, предаде БТА.

Думите му дойдоха след поредното негативно изказване за него от страна на премиера Бойко Борисов. В интервю, излъчено вчера по bTV, той заяви: "Георги Първанов беше държавен глава допреди няколко месеца, сега вече е политически субект и всички знаем, но се правите, че не знаете, че прави политически проект".

Самият президент заяви през юни, че обмисля да създаде граждански проект за подготовката на млади политически лидери, но отрече, че ще прави партия.

Днес Първанов не уточни дали намеква за своя проект и не уточни какъв политически субект предлага като алтернатива на сегашното управление.
Той обаче изтъкна, че не може да отговаря докрай на такива “закачки”, цитира го БГНЕС.
"Политиката е място за разумния компромис, място – където трябва да се спазват правилата. Аз спазвам правилата", заяви държавният глава.

Той изтъкна, че на България е необходим дебат за реалните проблеми, ориентиран към здравеопазването, реформите в социалната сфера, включително и пенсионната, както и решаване на финансовите проблеми в бюджета за 2011 година.
"Затова трябва да говорим", категоричен бе Първанов.

Неотдавна той се опита да стопи ледовете между себе си и министър-председателя, като заяви: "Чуваме се нерядко. Доста по-активно общуваме, отколкото в едни предишни периоди, които, надявам се, да са забравени вече".

Днес президентът коментира още, че има различия между проекта на правителството за стратегия за националната сигурност и неговите виждания.
"Ще ги обсъждаме в работен план, надявам се не конфронтационно", заяви той. В отговор на въпрос дали ще отстъпи в спора с военния министър за назначаване на комодор Валентин Гагашев за началник на военното разузнаване, държавният глава заяви, че трябва да се спазват правилата за вземане на кадрови решения.
"Няма практика и няма законово основание Консултативния съвет да номинира и кадрува, начинът е да помем солидарна отговорност", добави той.

Първанов коментира и състоянието на висшето образование.
"Категорично не приемам виждането, съгласно което на науката и образованието да се гледа като на някаква тежест, като бреме за бюджета и средствата за висше образование обикновено са на остатъчен принцип. Живеем във време, в което отношението към науката и образованието е нихилистично", заяви той.
Според държавния глава на България е необходим нов модел за развитие на висшето образование - нов модел на учебния процес и преподаване с работеща връзка с научно-изследователската общност, действена система за оценяване, изграждане на реален рейтинг на университетите в България. ДИР.БГ

 


Сходни връзки

Първанов заговори за алтернатива на Борисов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди