изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:42 EET
ДСБ няма да подкрепи следващия бюджет на здравната каса    
НовиниДСБ няма да подкрепи бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2011 г., защото парите от здравни осигуровки на българите продължават да се използват за неясни цели. Това съобщи в понеделник зам.-председателят на партията Петър Москов след заседанието на нейното Национално ръководство.

Той заяви, че лимитът на подкрепа на ДСБ към управляващите вече се изчерпва заради липсата на реформи в основните социални сектори. Дясната формация, която е част от Синята коалиция, ще поиска изслушване в парламента на шефовете на Националния осигурителен институт (НОИ) и НЗОК за нарастващите дефицити и дълговете на болниците.

"Преди две години тройната коалиция увеличи здравната вноска от 6% на 8%, за да натрупа достатъчен капитал за извършване на реформите. Това не се направи тогава, не се прави и от сегашните управляващи", добави другият зам.-председател на ДСБ Радан Кънев.

Към септември дефицитът в бюджета на НОИ е достигнал 220 млн. лева в рамките на актуализирания бюджет за 2010 година и има рискове да нарасне. От ДСБ настояват ръководството на института да обясни дали се предвижда дефицит и през 2011 г., както и дали се предвижда увеличаване на осигурителните вноски.

НОИ ще бъде питано дали споделя прогнозите на финансовото министерство за по-малко пари за пенсии през 2011 г. в сравнение със сегашната.

Шефовете на здравната каса ще бъдат питани "дали поддържат отказа си да защитават правата на гражданите или ще се превърнат в придатък на финансовото министерство". От ДСБ заявиха, че в края на управлението на ОДС (средата на 2001 г.) по сметките на здравната каса в БНБ са оставени 350 млн. лева. Към настоящия момент по тези сметки има същата сума.

Партията смята да отправи въпрос към НЗОК по кои сметки стоят натрупаните над 1.1 млрд. лева от здравни вноски, за които Симеон Дянков твърди, че са налични.

"През последните две години, след вдигане на здравната вноска с 2 процента, всяко семейство отделя 500 лева годишно, за да се провежда реформа в здравеопазването. В момента правителството има над 1 млрд. лв., натрупани по този начин, гражданите са си платили за тази реформа и не може да има оправдание, че няма пари", коментира Радан Кънев.

Петър Москов добави, че ако ГЕРБ са последвали съветите за реформи, сега е нямало управлението да се сблъска с дилемата "дали да колабира бюджета или ще колабират социалните системи".

"Ако се слушахме, нямаше да се стигне до тук", заяви той и обясни, че Борисов досега е слушал "фалшиви приказки" и "някакви суфльори". От ДСБ обясниха, че до този момент са дали 5 "дебели папки" с предложения за конкретни реформи във всяка сфера.

"Липсата на реформи е комунизъм. Реформите са движение напред", дефинира нещата Москов.

По повод интензивните критики на "Атака" към партиите от Синята коалиция през последни седмици, Москов заяви, че "когато "Атака" вдигне шум до Бога за нещо, което няма смисъл, значи има сериозен проблем в държавата". Той определи партията на Волен Сидеров като "мюрето на това управление". http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

ДСБ няма да подкрепи следващия бюджет на здравната каса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди