изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:08 EEST
В БОЖУРОВО ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ СЕ РАДВАТ НА ОБНОВЕНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА „СЛЪНЧИЦЕ”    
НовиниТя е първият официално открит обект от общо 13, които се ремонтират по проект на община Добричка, финансиран от ОПРР. Хората в селото се радват на нова църква и обновена джамия. Събират ги и празникът, и делникът

Лентата на обновената целодневна детска градина „Слънчице” в село Божурово бе прерязана от кмета на общината Петко Петков и кмета на селото Музефер Анис. Тя е част от проекта „Възстановяване и модернизиране на детските заведения в прилежащите територии на град Добрич”, по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161РО001/1.1-01/2007 „Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали”, Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Oперация 1.1: „Социална инфраструктура”, Компонент 1: Образователна
инфраструктура: „Възстановяване и модернизиране на детските заведения в прилежащите територии на град Добрич” Проектът се осъществяват с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Днес е светъл празник за нас, защото можем да ви посрещнем в нашия нов детски дом – с тези думи директорът на детската градина Мария Костадинова приветства присъстващите. На празника се бяха стекли не само настоящите възпитаници на детската градина и техните родители, но и хора с вече посребрени коси, които си спомняха за своето детство в забавачницата. Официалните гости бяха кметът на общината Петко Петков, който бе приветстван  с благодарност за неговата всеотдайност за просперитета на общината, кметът на село Божурово Мюзефер Анис, общинският съветник Пламен Недев, архиерейският наместник архимандрид Гервасий, отец Константин от Добрич, свещеникът на църквата в селото отец Герасим, имамът на с. Божурово Мурад Реджеб, г-жа Пенкова – първият директор на детската градина в с. Божурово, както и група за автентичен фолклор от с. Челопечене, община Каварна.
„Нека Бог да ни дарува с живот, здраве и по молитвите на всички светии да ни дарува с повече ум, за да растат децата ни здрави и добри, да просперира българският народ и да се увеличават децата в това селото”, пожела архимандрид Гервасий, след като той и другите двама свещеници отслужиха благодарствен водосвет.
Преди да пререже лентата кметът на общината Петко Петков каза, че това е първият от обектите, ремонтирани по проекта по оперативна програма „Регионално развитие” в общината, който се открива. Предстои откриване на още 13 реновирани сгради. Той подчерта, че от всички детски градини, които са реновирани, тази в с. Божурово е станала най-красива. Строително-ремонтните дейности, на стойност 221 802, 07 лв., се изпълниха от фирма „Дъга - Апостол” ЕООД – гр. Добрич. П. Петков подчерта, че Божурово е единственото село от включените в проекта, където по такъв отговорен начин са извършени строително-ремонтните работи. Директорът на детската градина Мария Костадинова също благодари на управителя на фирмата –изпълнител Кирчо Апостолов за това, че ремонтът е изпълнен блестящо, създавайки цветен рай и уют за веселите детски очи. Тя благодари и на кмета на селото Музефер Анис за оказаната подкрепа. Директорът приветства децата в обновената детска градина с пожелание за много здраве, детски смях и весели игри.
Малчуганите от забавачницата поздравиха своите родители, учители и гостите на празника с много прекрасни детски песни, стихове и танци. Те получиха и специални подаръци за обновената детска градина.
В нея тази година ще се обучават 27 деца на възраст от 2 до 6 години. За тях се грижи персонал от 4 души.
Пред НДТ кметът на село Божурово Мюзефер Анис сподели,2 че иска да изкаже благодарност на кмета на община добричка Петко Петков и на общинската админи8страция, за това, че са спечелили финансиране за този проект и благодарение на тях се осигури ремонтът на детската градина в селото. Той благодари и на персонала на детското заведение, който постоянно е бил ангажиран в дейностите по почистване и подреждане на обновената сграда. Мюзефер Анис изказва благодарност и на хората по програмата за временна заетост и озеленителя към кметството в село Божурово Сунай Джеват, който е бил ангажиран с много от дейностите, свързани с привеждането на ремонтираната сграда във вида, в който тя посрещна гостите си, и за това той е вложил и много доброволен труд.
В селото, в което гробищата са общи, и християни и мюсюлмани са положени един до друг, хората си помагат и са заедно както в делника, така и в празника. Те са заедно и се подкрепят. Част от гостите на празника в с. Божурово за откриване на обновената детска градина  посетиха и ремонтираната наскоро джамия. Ремонтните работи са започнали през пролетта. Те са били както по покрива, така и по стаите, които са разширени. За новия облик на духовния дом са помогнали ППК „Заря” в с. Божурово с председател Стоил Желев,които са закупили циглите за целия покрив. ЕТ „Недко Митев” – с. Овчарово, пък е дарил дървени греди, ламперия, улуци, тръби и др. за около 2000 лева. Кметът  Мюзефер Анис отправя чрез страниците на НДТ благодарност и към хора от селото, които сега живеят в Кипър. Те са дарили около 2000 лева. Изселници в Чорлоу, Турция, са дарили 1800 лева, а от Истанбул – 500 лева. Благодарение на всички тези дарения, ремонтът е осъществен и обновената джамия вече посреща, всички, които искат да прекрачат прага й. Вратите й са отворени както за мюсюлмани, които искат да се помолят, така и за християни, които искат да се запознаят с традициите на мюсюлманската религия. В тази малка джамия, която няма минаре, преди са се събирали по двайсетина души, а сега тя побира 45-50 души. Те идват в петък. За големите мюсюлмански празници като Курбан Байрам и Рамазан Байрам хората от селото и техните гости се събират в голямата джамия извън селото.
Отново и християни, и мюсюлмани са участвали в изграждането на православния храм в селото. Той е изграден в частен дом, дарен от Петър Димитров и семейството му. По негова воля храмът е именуван на Света Параскева, както се е казвала и покойната му съпруга. Самият той често се черкува в църквата в Божурово, макар да живее в Добрич. Първият камък на църквата в селото е положен през 2004 година от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. След това в продължение на четири години църквата е градена с общи усилия на жителите на селото. Тя е осветена на 28 октомври 2008 г. Жители на  Божурово са дарили икони, гоблени. Има и румънска икона на Св. Димитър. В храма е служил и настоящият архиерейски наместник архимандрид Гервасий. „Църквата е изградена с много любов. Хората си я тачат”, разказва отец Герасим. И добавя, че  към нея е организиран и хор. Оборудвана е и зала към църквата в къщата на Петър и Параскева, където всички жители на селото се събират по различни поводи – кръщенета, помени и т.н. Видяното в Божурово пък провокира гостите от с. Челопечене, които бяха впечатлени как с общи усилия се постига много  и заявиха намерението си да дарят частен имот и да се създадат инициативен комитет за изграждане на параклис в селото. Те от своя страна пожелаха на своите домакини и на кмета на  Божурово Музефер Анис  да се множат децата в селото и да има още проекти, по които да се ремонтират всички обекти в селото, които имат нужда от това.
 


Сходни връзки

В БОЖУРОВО ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ СЕ РАДВАТ НА ОБНОВЕНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА „СЛЪНЧИЦЕ” | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
В БОЖУРОВО ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ СЕ РАДВАТ НА ОБНОВЕНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА „СЛЪНЧИЦЕ”
Автор: Anonymous да 2011-04-27 @ 08:37 EEST

хубаво е че се хвалят вярват ли си .лп

В БОЖУРОВО ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ СЕ РАДВАТ НА ОБНОВЕНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА „СЛЪНЧИЦЕ”
Автор: Anonymous да 2011-04-27 @ 09:00 EEST

Ти май злобееш, че нещо хубаво е направено в селото. Ти една клечка поставил ли си в тази градина? Кажи си името, че да кажем на вестника да те похвали и тебе.

В БОЖУРОВО ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ СЕ РАДВАТ НА ОБНОВЕНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА „СЛЪНЧИЦЕ”
Автор: Anonymous да 2011-04-28 @ 11:33 EEST
Направиха храм, а да се чудиш за кого се молят в него, защото в гробищния парк където почиват костите на повечето  хора от селото тревата е един човешки ръст.
В БОЖУРОВО ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ СЕ РАДВАТ НА ОБНОВЕНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА „СЛЪНЧИЦЕ”
Автор: Anonymous да 2011-05-02 @ 20:43 EEST
Много ни е хубава детската градина.Но нека кажат колко струва,колко деца посещават детската градина,колко откраднаха от тия пари крадливия кмет Петко Петков и крадливите му служители.Петков,повече не ни трябваш,Разбрахме що за продажник си и мислиш само за личните си интереси.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди