изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:27 EET
4 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ГЕНЕРАЛСКИ ЗЕТ    
Ред и сигурност 4 години лишаване от свобода наложи Добричкият окръжен съд на контрольор на пътни такси от София

Добричкият окръжен съд призна 44-годишния Радослав Ив. Р. за виновен за това, че през периода от 05.06.2006 г. до 31.08.2006 г. на ГКПП Кардам, в качеството му на длъжностно лице – технически сътрудник – контрольор към УПТР пункт Кардам, системно е нарушавал и не е изпълнявал задълженията си, произтичащи от разпоредбите на Закона за пътищата, Наредбата за условията и реда за събиране на винетни такси за платено ползване на определени републикански пътища за определен срок, Инструкция НД341/30.01.2006 г.  и длъжностната му характеристика по събиране на винетните такси, които се събират от всички влизащи в страната чуждестранни моторни превозни средства, като не е таксувал общо 1780 броя чуждестранни автомобили, с цел да причини имотна вреда на Агенция „Пътна инфраструктура” – София, от което са настъпили значителни вредни последици в размер на 83 070,98 лв.

Добричкият окръжен съд му наложи наказание от 4 години лишаване от свобода, което трябва да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Съдът го лиши от право да заема материално-отговорна длъжност за срок от 4 години. Радослав Р. бе оправдан за сумата от 1314,32 лв. за 43 чужди автомобила, над стойността на събраните  такси, за които е осъден. Съдът го оправда също по обвиненията, че деянието му е извършено в условията на продължавано престъпление и с цел да набави облага за водачите на чужди моторни превозни средства.

                Добричкият окръжен съд осъди Радослав Р. да заплати обезщетение от 83 070,98 лв. на Агенция „Пътна инфраструктура”, ведно с дължимата лихва за забава.

                Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Добричкият окръжен съд потвърди днес определената на Радослав Р. мярка за неотклонение подписка.

По делото е установено съществено разминаване между утвърдените по график смени и присъствените дни на Радослав Р., отразени в оперативния дневник на ГКПП Кардам. През юни 2006 г. той е отработил общо 7 дежурства по 24 часа, вместо регламентираните 12 часа, през юли -  осем 24 часови смени, а през а през август има 13 дежурства. През тях са преминали общо 2228 чужди автомобили, от които Радослав Р. не е таксувал 1870 броя, сочи съдебно-икономическата експертиза.

Според адвоката му обвинението се основава на предположения и съпоставка на информацията на компютърните системи на Агенция „Пътна инфраструктура” и на МВР, подзащитният му е нямал нормативно вменено задължение да осъществява подобен контрол, затова вредните последици не произтичат от бездействието му, нито може да му бъде търсена наказателна отговорност.

Радослав Р не се призна за виновен. Той обясни, че многократно  шофьорите тръгвали, без да платят дължимия налог, защото системата е била неработеща. Той заяви, че преместването му на ГКПП Кардам било по политически причини след идването на БСП на власт.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд уточнява, че по изявление на Радослав Р. неговият тъст е генерал, а държавното обвинение твърди, че е съветник на президента.

Радослав Р. има висше образование, женен е, работи, не е осъждан.

 

15.09.2010 г.                                         Пресслужба Добрички окръжен съд      

 


Сходни връзки

4 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ГЕНЕРАЛСКИ ЗЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди