изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-17 @ 15:55 EET
СЪДЕБНИ НОВИНИ    
Ред и сигурностСЪДЕБНИ НОВИНИ


33-годишен от с. Подслон даде съгласие да бъде предаден на румънските власти

           

Добричкият окръжен съд разпореди да бъдат събрани допълнителни доказателства по делото, образувано по искането на румънските власти да им бъде предаден 33-годишният Асен Т. Д. от с. Подслон, община Ген. Тошево.

Срещу него е издадена Европейска заповед за арест от Районен съд Мангалия, който го издирва, за да изтърпи наказание 9 месеца лишаване от свобода. Асен Д. е осъден през 2003 г. за две престъпления – незаконно преминаване на държавната граница на Република Румъния и за фалшива самоличност.

Днес той даде пред Добричкия окръжен съд доброволно съгласие да бъде предаден на румънските съдебни власти. Съдебният състав му разясни правото да оттегли съгласието си в тридневен срок, както и правото да се възползва от специална разпоредба на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, при която не може да бъде преследван в България за друго престъпление, извън това, посочено в Европейската заповед за арест.

Добричкият окръжен съд разпореди за следващото заседание по делото на 24.09.2010 г. да бъдат изискани: справка от Районен съд – Ген. Тошево, дали е платил глоба от 150 лв., наложена му през 2004 г., заедно с наказание от 1 година лишаване от свобода за това, че е излязъл незаконно от страната на 27.09.2003 г.; информация от Службата за изпълнение на наказанията и от Затвора Варна какво наказание изтърпява в момента и каква част е излежал; от кметство Добрич - удостоверение за идентичност на имената му.

Добричкият окръжен съд все още не е получил поисканите от румънския съд доказателства по делото – присъдата на Асен Д., текстовете от техния Наказателен кодекс, по които е осъден и гаранции, че ще може да упражни правото си на повторно разглеждане на делото в Румъния с негово участие.  

 

15.09.2010 г.                                        Пресслужба Добрички окръжен съд          

==========================


4 години лишаване от свобода наложи Добричкият окръжен съд на контрольор на пътни такси от София

           

            Добричкият окръжен съд призна 44-годишния Радослав Ив. Р. за виновен за това, че през периода от 05.06.2006 г. до 31.08.2006 г. на ГКПП Кардам, в качеството му на длъжностно лице – технически сътрудник – контрольор към УПТР пункт Кардам, системно е нарушавал и не е изпълнявал задълженията си, произтичащи от разпоредбите на Закона за пътищата, Наредбата за условията и реда за събиране на винетни такси за платено ползване на определени републикански пътища за определен срок, Инструкция НД341/30.01.2006 г.  и длъжностната му характеристика по събиране на винетните такси, които се събират от всички влизащи в страната чуждестранни моторни превозни средства, като не е таксувал общо 1780 броя чуждестранни автомобили, с цел да причини имотна вреда на Агенция „Пътна инфраструктура” – София, от което са настъпили значителни вредни последици в размер на 83 070,98 лв.

Добричкият окръжен съд му наложи наказание от 4 години лишаване от свобода, което трябва да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Съдът го лиши от право да заема материално-отговорна длъжност за срок от 4 години. Радослав Р. бе оправдан за сумата от 1314,32 лв. за 43 чужди автомобила, над стойността на събраните  такси, за които е осъден. Съдът го оправда също по обвиненията, че деянието му е извършено в условията на продължавано престъпление и с цел да набави облага за водачите на чужди моторни превозни средства.

            Добричкият окръжен съд осъди Радослав Р. да заплати обезщетение от 83 070,98 лв. на Агенция „Пътна инфраструктура”, ведно с дължимата лихва за забава.

            Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Добричкият окръжен съд потвърди днес определената на Радослав Р. мярка за неотклонение подписка.

По делото е установено съществено разминаване между утвърдените по график смени и присъствените дни на Радослав Р., отразени в оперативния дневник на ГКПП Кардам. През юни 2006 г. той е отработил общо 7 дежурства по 24 часа, вместо регламентираните 12 часа, през юли -  осем 24 часови смени, а през а през август има 13 дежурства. През тях са преминали общо 2228 чужди автомобили, от които Радослав Р. не е таксувал 1870 броя, сочи съдебно-икономическата експертиза.

Според адвоката му обвинението се основава на предположения и съпоставка на информацията на компютърните системи на Агенция „Пътна инфраструктура” и на МВР, подзащитният му е нямал нормативно вменено задължение да осъществява подобен контрол, затова вредните последици не произтичат от бездействието му, нито може да му бъде търсена наказателна отговорност.

Радослав Р не се призна за виновен. Той обясни, че многократно  шофьорите тръгвали, без да платят дължимия налог, защото системата е била неработеща. Той заяви, че преместването му на ГКПП Кардам било по политически причини след идването на БСП на власт.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд уточнява, че по изявление на Радослав Р. неговият тъст е генерал, а държавното обвинение твърди, че е съветник на президента.

Радослав Р. има висше образование, женен е, работи, не е осъждан.

 

15.09.2010 г.                                   Пресслужба Добрички окръжен съд   

=============================

Британски гражданин да бъде предаден на испанските власти, постанови Добричкият окръжен съд

 

Добричкият окръжен съд допусна незабавно предаване на британския гражданин Пол Ч. Уилямс на испанските съдебни власти за осъществяване на наказателно преследване в изпълнение на Европейска заповед за арест. Съдебният състав потвърди наложената му мярка за неотклонение задържане под стража и постанови, той да бъде приведен в Затвора Варна до екстрадирането му.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че 30-годишният Пол Уилямс е обявен за международно издирване от съда в гр. Естепона в Кралство Испания по обвинения за участие в престъпна организация и пране на пари. Той бе задържан в полицията в Добрич на 31.08.2010 г., а на 03.09.2010 г. Добричкият окръжен съд му наложили постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Испанските власти подозират, че с негово участие са изпрани значителни суми от незаконен произход, като е закупил луксозни имоти в Испания. Предполага се, че Пол Уилямс е участвал в организирана криминална група, действаща на територията на Коста дел Сол, която вероятно е организирала пратки на наркотици и оръжие от Испания за чужбина, използвайки мрежа от предприятия, създадени за тази цел, както и мрежа от дружества за укриване на печалбите от тези незаконни дейности.

На 09.09.2010 г. Пол Уилямс даде пред Добричкия окръжен съд съгласие доброволно да бъде предаден на изискващата го държава. Той не е оттеглил това съгласие в законовия тридневен срок.

Днес представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, и адвокатът на британския гражданин поискаха да бъде уважено искането на испанските власти.

В последната си дума пред Добричкия окръжен съд Пол Уилямс помоли да бъде преместен в Затвора Варна, „за да бъде при малко по-нормални условия”. „Ужасен съм от ситуацията, в която съм попаднал. Искам по-бързо да бъда изпратен в Испания, за да си изчистя името”, заяви той.

Актът на Добричкия окръжен съд е окончателен и не подлежи на обжалване.

 

14.09.2010 г.                                        Пресслужба Добрички окръжен съд          

 


Сходни връзки

СЪДЕБНИ НОВИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди