изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:03 EEST
ЗВЕЗДИ НА КОЛОЕЗДЕНЕТО ОЧАРОВАНИ ОТ ДОБРИЧ    
СпортСветовноизвестни звезди, които до вчера гледахме по най-популярната спортна телевизия Евроспорт, гостуваха в Добрич.

Те бяха част от 60-ата юбилейна колоездачна обиколка на България. Всички признаха, че не са очаквали такова гостоприемство от страна на община Добрич и фирма Изида, и са останали очаровани от условията.
"Организацията на Обиколката на България е перфектна. Състезанието преминава на много високо ниво. Досега Добрич е най-хубавият етапен град. Домакините са фантастични. Нямам думи да опиша това, което видях в Добрич. Хотелът е на европейско ниво, храната е страхотна. За професионалисти като нас е удоволствие да бъдем на такова място", заяви 32-годишният Щефан Шрек, който в момента е спортен директор на клуба в Тюринген. 8 години той е бил част от звездния тим на Дойче Телеком. С отбора е спечелил Тур дьо Франс. Той е за втори път в България. За първи път пристигнал у нас преди 20 години, когато е бил на почивка в Обзор.
"По крайбрежието страната Ви е страхотна, но във вътрешността има какво да се желае. Имам само една малка забележка към организаторите на Обиколката на България. Трябва веднага след финала състезателите да знаят в кой хотел трябва да бъдат настанени, а не да се губи ценно време от времето за възстановяването им", каза Шрек.  
"Етапната победа на Шафер бе очаквана, защото немските колоездачи са много добре подготвени. Нивото на състезанието е високо и това прави Обиколката на България изключително интересна. Впечатлен съм от комплекса в Добрич. "Изида" и президентът на фирмата г-н Младен Матеев ни посрещнаха много професионално. Нощувахме в прекрасен хотел, храната в ресторанта бе много вкусна, а за всички екипажи имаше боксове, както на Тур дьо Франс и други големи колоездачни състезания. В бокса всеки екип разполагаше с вода, ток, въздух. Механиците бяха максимално улеснени в подготовката на велосипедите за шестия етап от Добрич до Разград. Досега такива условия не сме срещали в България, а трябва да ги има навсякъде", заяви величието в колоездачния спорт Томаш Барт, който е печелил множество медали от световни и европейски първенства, а на олимпиадата в Москва през 1980 е станал четвърти. В момента той е начело на националния тим на Германия.
"Състезанието е много тежко, а конкуренцията е голяма. След петия етап изоставам на 4 секунди от лидера. Целта ми е да кача на стълбичката, защо не и да победя. Като обстановка и посрещане най-много ми хареса в Добрич. Само Вие се доближавате до нивото на големите състезания. Отстъпвате единствено в наградния фонд", сподели Франсиско Мансебо, който е познат в колоездачния елит като Пако Мансебо. През 2003 година той е бил четвърти в Тур дьо Франс. Не смята, че може да повтори този успех, но има сили за призовите места в Обиколката на Испания. В книгата за гости в Парк хотел Изида той написа: "Много добре ме посрещнаха в Добрич".
„Доволен съм, че победих в петия етап от Бургас до Добрич. Беше много тежка битка, затруднени бяхме при изкачването след Варна, там групата се разкъса. Последните 25 километра се откъснахме с Георгиев. Искам да се задържа в челото и да спечеля и други етапи", заяви победителят в Добрич Щефан Шафер. 
Той е на 24 години и е в националния отбор на Германия по колоездене на шосе. В страната си е шампион е в индивидуалното преследване на 4000 метра.
Печелил е отделни етапи от международни състезания. В Полша се е състезавал многократно и там е бил четвърти на пробега „Солидарност”.
"За първи път съм в България и много съм доволен от участието си до сега. Целта ми е участие в Олимпийски игри", добави Шафер.
Добрич не е бил етапен град от 1994 година. Тази година железните мъже, които участват в колоездачната обиколка преминаха през Столицата на Добруджа, а кметът Детелина Николова беше категорична: "Добрич задължително ще бъде етапен град и догодина".
Организаторите на надпреварата я отличиха за усилията, които общината е положила за провеждането на състезанието. Специална награда получи и Младен Матеев, който е главен "виновник" Добрич да стане център на колоездачния живот у нас и да посрещне величия в този спорт. След финала на петия етап всички зрители бяха сюрпризирани приятно, като безплатно получиха сладолед. 
Така в рамките на два дни колоездачната Обиколка вкара града ни в националните, регионалните и местни медии, а това се оказа безценна реклама за Добрич.
Днес сутринта закуска като за шампиони очакваше колоездачите и техните треньори и механици в ресторанта на Изида. Те се заредиха със свежи сили с пилешки пържоли, спагети, кашкавал, топено сирене, хляб с краве масло, течен шоколад, плодове, конфитюр и др. След това немците се разходи в парка и по жълтите плочи.   
Малко преди 13 часа чехът Томаш Бухачек облече жълтата фланелка, тъй като бе водач във временното класиране. Зелената фланелка за катерачи взе Рикардо Местре от Палмейраш. Втори в тази класация е добричлията Красимир Коев. Фланелката за катерачи бе дадена на Андре Кардосо от Палмейраш, а за най-млад състезател - на казахстанеца Евгени Пелиюкин от Несебър. 
В колоната бе и Робърт Бартко от Германия, който е олимпийски и световен шампион на писта.
7-годишният син на победителят в Обиколката на България през 1998 г. Красимир Коев - Давид, събираше автографи на гипсираната си ръка, а адреналинки вдигнаха градуса на настроението преди старта. Кметът Детелина Николова подкани участниците като стреля със сигнален пистолет. Общо 82-ма колоездачи тръгнаха от Добрич към Разград, като шестият етап бе 177 км.
 


Сходни връзки

ЗВЕЗДИ НА КОЛОЕЗДЕНЕТО ОЧАРОВАНИ ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди