изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:12 EEST
Държавата изкупува имоти на първа морска линия, осигурява пътища до плажовете    
Новини

Държавата възнамерява да осигури на всички граждани свободен достъп до всички родни плажове, след като изкупи от частници имоти на първа линия и изгради пътища до плажните ивици, които ще са държавни.Това съобщи  зам.-министърката на регионалното развитие Екатерина Захариева.



Ще се отчуждават по-рано приватизирани частни имоти, чиито собственици днес отказват свободен достъп до прилежащата плажна ивица. Свной дял в съзадаването на нелепата ситуация са внесли и общините, които масово са одобрявали устройствените планове на частници за строителство на ваканционни комплекси, имения и хотели, които препречват пътя към плажа.

Проблем с достъпа до плажа има не само на "Русалка" и на още 3-4 места, за които се пише по медиите, ами на 25 морски плажа, каза Захариева. Сред тях са Вили "Чайка" до Балчик, плажът "НСА" в Равда, къмпинг "Ахелой", къмпинг "Делфин" и др.

Зам.-министър Захариева каза, че още няма изчисления колко ще струва отчуждаването на имоти и строителството на пътища до плажовете, защото сега се изработват проектите. Тя допусна, че няма да е евтино, защото става въпрос за първа линия на морето.

"Голяма част от собствениците осъзнават, че няма как да забранят свободния достъп – не навсякъде има бариери и се искат пари. Но има и такива случаи, в които се изисква за това да преминат през имотите да събират такси. Тази липса на политика през годините, тъй като собственикът не е осигурил достъп до имотите си, ще костват пари на българските данъкоплатци. Досега сме реституирали и приватизирали, а сега ще трябва да отчуждаваме частните земи за улици, но няма друг начин. Обмисляме също така наистина да има ясно задължение, собствениците да нямат право да отказват достъп през техните имоти пешеходно до плажа", каза още Захариева.

Друга идея на МРРБ, която ще залегне в промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, е да се регламентира изграждането на изкуствени плажове от частници. Ивицата от 76 км вече е недостатъчна за легловата база на морето. Има заявен интерес от инвеститори да строят изкуствен плаж чрез насип например, каза Захариева, но не можа да посочи на кои места. Впоследствие стана ясно, че изкуствени плажове били необходими в Св. Влас, Созопол – запад и Ахелой.

Предложението на МРРБ е частникът да построи съоръжението и да го експлоатира безплатно за известен период, но плажът да се води изключителна държавна собственост.

Друга промяна, която ще залегне в ЗУЧК, е да се върнат пясъчните дюни в обхвата на плажовете. Те са извадени през 2008 г. и част от тях вече са застроени. Концесионерите и наемателите няма да плащат допълнително за увеличената площ на плажа, целта е дюните да се защитят по този начин и строителството върху тях да се забрани. http://www.stroitelstvoimoti.com

 


Сходни връзки

Държавата изкупува имоти на първа морска линия, осигурява пътища до плажовете | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди