изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:18 EET
ДЕЦАТА НИ УЧАТ ДА БЪДЕМ РОДИТЕЛИ    
Новини
Групови консултации с психолог бяха организирани за родителите на деца, които постъпват в първа група в целодневна детска градина №10 „Слънчице”.

Целта бе те да получат компетентна помощ от специалист за преодоляване на стреса в критични моменти от развитието на детето като постъпването в детска градина.
Психологът Камелия Калчева проведе срещи с родителите на двете първи групи в детската градина. Тя ги запозна с особеностите на психическото развитие на децата на тригодишна възраст и напомни, че възпитанието е предаване на светоусещане и модел на поведение. С цел по-леко да се осъществява раздялата в първите дни при посещаване на детско заведение, тя разкри вълшебната сила на ритуала на раздялата и обърна внимание на това, че напрежението у родителя се предава и на детето. Психологът препоръча на родителите да използват игрите, които дават възможност да бъдат по-дълго време заедно с децата си, но и да ги разбират по-добре. Тя обърна внимание на пагубното влияние на използването на етикети спрямо детето и подчерта, че лошо дете няма. Акцентирано бе на ключовата роля на любовта на родителя към детето. Обсъдени бяха различни теми като синхронът в действията на родителите, ролята на бабите и дядовците при отглеждането на децата, проблемите с детската агресия, Едипов и Електра комплекс, разпознаване на хиперактивното дете, налагане на забрани и ограничения, какво могат да научат родителите от детските рисунки.
Задачата на родителите е да възпитават пълноценен човек, който да обича, уважава и отстоява себе си, без да има агресия, посочи психологът. И напомни, че децата ни учат да бъдем родители. „Родителите трябва да дадат крила на децата си, но насочвайки ги. Те трябва да стоят не над детето, а до него”, каза Камелия Калчева и се обърна към родителите с думите: „В момента градите основата на един човешки живот и е важно какви послания отправяте!”
Двете консултации с психолог за родителите на деца от първа група в ЦДГ №10 „Слънчице” се осъществиха в рамките на проекта на Сдружение за развитие на деца „Слънчице” „Отговорно родителство за щастливо детство – училище за родители на деца от 3 до 7 годишна възраст”. Той е финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Общностно развитие и гражданско участие, фонд “Хората решават” с финансовата подкрепа на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.
 


Сходни връзки

ДЕЦАТА НИ УЧАТ ДА БЪДЕМ РОДИТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди