изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:20 EET
2000 УЧЕНИЦИ ПРЕКРАЧВАТ УЧИЛИЩНИЯ ПРАГ В ОБЩИНА БАЛЧИК    
Новини2000 ученици ще започнат днес учебната година в осемте училища на територията на община Балчик на 15 септември, съобщиха от кметството.

През новата учебна година за тяхното образование ще се грижат 380 служители от сферата на образованието. За пръв път в училище днес ще влязат 200 първокласници от общината, което е по-малко в сравнение с предходната година.
Местната администрация е декларирала пред Министерството на образованието, младежта и науката готовността си за поетапно въвеждане на задължителна предучилищна подготовка. Още през тази учебна година в по-големите целодневни детски градини ще се формират самостоятелни групи, а в по-малките - смесени. Очаква се одобрение и финансиране за това от просветното министерство, за да бъдат купени помагала и да бъде осигурено обучение на детските учители, които досега не са работили по този начин. Както НДТ вече писа, изготвени са списъци на всички деца, които през тази година навършват пет години.
Учителите ще се срещнат с родителите, които трябва с
декларация да заявят желанието си детето им да посещава детска градина.
Очаква се заповед на министър Сергей Игнатов, с която Помощното училище „Академик Тодор Самодумов” в Кранево да придобие статут на общинско. Вече е подписан приемно-предавателният протокол за прехвърляне на натурални и стойностни показатели от бюджета на просветното министерство към общинския. Целта е да се изпълни държавната политика за оптимизиране и приобщаване на училищната мрежа в общината.
Ремонтите на училищните сгради са приключили. Довършителните работи в СОУ „Христо Смирненски” в село Оброчище ще бъдат финализирани в края на седмицата.
Шест училища са обявени са средищни и в тях се извършва столово хранене, а за учениците от първи до четвърти клас има безплатни закуски. 
Броят на детските градини в общината се запазва на 14.
Осигурени са всички безплатни учебници за учениците от първи до седми клас, които ще бъдат раздадени в първия учебен ден. Учебните помагала за подготвителните групи в детските градини също са налични.
 


Сходни връзки

2000 УЧЕНИЦИ ПРЕКРАЧВАТ УЧИЛИЩНИЯ ПРАГ В ОБЩИНА БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди