изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:56 EEST
Глобалното затопляне ни носи невиждани аномалии    
Времето

Заради глобалното затопляне времето полудява. Очаква ни невиждан бум на климатичните аномалии. За това предупредиха от Института по метеорология и хидрология на БАН. През идващите години заради капризите на времето ту ще ни заливат горещи вълни, ту ще ни дави дъжд. А свирепите зими, които помним от детството си, ще останат в историята. Все по-често у нас в един сезон ще се редуват топли и студени периоди, които ще се сменят през седмица-две. Това може да ни докара невиждани досега ураганни ветрове и други природни бедствия, свързани с климата.



Заради глобалното затопляне ще се повишават както температурите, така и валежите на територията на страната, сочи доклад на учените за климатичните промени.

С около градус и половина са се затоплили зимите у нас през последните 12 години, констатират от академията. Тенденцията обаче ще се разпростре и над горещите сезони. Все по-големи жеги ще ни удрят през лятото, сочат още прогнозите. Топлината ще доведе и до скок на температурата на морската вода.

Синоптиците припомниха как през юли морето се стопли до невижданите 30 градуса, а бреговете край Шабла се напълниха със сладководни жаби, което е истински природен феномен.
Въпреки че вече минава средата на септември, родното Черноморие е идеално за плаж. През този уикенд температурата на водата по БГ курортите се движи между 22-23 градуса, прогнозира синоптикът от БАН Мартин Иванов. Според разчетите на учените, до 2050 г. температурите ще скочат с поне 2 градуса. До края на века пък живакът ще кове с 3 - 3,5 градуса отгоре. За да сме съвсем като в тропиците, през идните години ни чакат и все по-обилни дъждове. Според данни на метеоролога Георги Горчев, само преди два месеца у нас са отчетени с 300 на сто повече валежи от нормалното за сезона. Това пък от своя страна крие риск за зачестяване на наводненията, поясниха още учените.

Въпреки това от БАН не изключиха вероятността в определени райони да настъпи засушаване, което пълзи насам от границата с Турция. Заради затоплянето учените ще трябва да мъдрят и нови начини за напояване на посевите, както и да работят върху нови хибридни сортове - по-устойчиви на горещини и липса на вода. Според разчетите на БАН, най-вероятно стопанствата у нас ще закъсат за пшеница и царевица, чийто добив се очаква да падне между 30 и 40 на сто в сравнение с настоящия.

Въпреки това не ни чакат нито апокалипсис, нито глад, категорични са учените. По техните думи, нито растенията, нито животните са толкова неустойчиви, че да загинат при скока не температурите. Според доц. Веселин Александров от Националния институт по метеорология и хидрология обаче, това може да докара промени на скиорите. По съществуващите писти може да не стига сняг и да трябва да се ползва изкуствен. А пък новите съоръжения за зимни спортове ще трябва да се строят по-нагоре в планината, допълни той. http://www.standartnews.com

 


Сходни връзки

Глобалното затопляне ни носи невиждани аномалии | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Глобалното затопляне ни носи невиждани аномалии
Автор: Anonymous да 2010-09-19 @ 09:29 EEST

Това за пшеницата и царевицата са пълни глупости. Мексико на каква географска ширина се намира? Да не са закъсали... Но дори и този от статията да е прав, доматите са също добра култура. ;-)

"Глобалното затопляне" първо няма нищо общо със локалните валежи за България, както и с топлия есенно-зимен период тази година (той дори не е започнал, но аз ще се радвам ако е топъл). Ако поразровите за минали данни ще видите, че и през други години е имало подобни локални "аномалии". По геологични данни средната температура на Земята в определени периоди е била значително по-висока от днешната (имам предвид няколко десетки градуса). Ние не знаем кои са причините за тези изменения, но знаем че в момента (от няколко десетки хиляди години) сме в нещо като ледников период, който е по-скоро изключение в климата на Земята.

Преди около век, човечеството не знаеше какво гори в Слънцето и периодически се насаждаха психози, че видите ли утре то може и да ни погълне. Днес и децата знаят, че това ще стане едва след около 5 млрд. години, когато нас и вас няма да ни има. И понеже трябва да се поддържа напрежението различни организации, подбутвани от този или онзи чичко-паричко опитват да всяват излишна паника в главите на хората.

Има по-важни въпроси, за които по-малко се говори, например изчерпването на залежите от енергоизточници - въглища и нефт. Хората тихомълком си строят ядрени централи, а вий си говорете за глобалното затопляне.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди