изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-02-25 @ 17:43 EET
Евросредствата за 2011 г. са съкратени наполовина    
Европейски съюзМинистерството на финансите е намалило с близо 48% поисканите от другите ведомства средства по 5-те основни оперативни програми от кохезионния и структурните фондове на ЕС, показа проверка на "Дневник". Най-драстично е намалението на средствата по програма "Транспорт", а "Конкурентоспособност" е единствената без промяна.

Хората на Симеон Дянков не вярват във възможността през 2011 г. да се усвоят заявените 3.7 млрд. лв. и ги сравняват с постигнатите досега резултати за тази година. Това се случва на фона на обявеното намерение на правителството, че усвояването на еврофондовете е приоритет номер едно. На тези средства и на експорта се разчита да задвижат икономиката догодина, когато финансовото министерство се надява на 3.6% ръст, за да се изпълнят прогнозите за приходите в бюджета.

"Лимитите за 2011 г. са толкова ниски, защото това е реалният капацитет на оперативните програми да усвояват средства", коментира високопоставен източник от Министерството на финансите, пожелал анонимност. "Ако постигнат по-висока усвояемост през 2011 г., ще си получат парите от ЕС. Съфинансирането също ще го осигурим дори с риск да увеличим дефицита", допълни той.

Целта е бюджет 2011 г. да дава максимални възможности за използване на средствата от ЕС, все още има какво да се желае в тази насока, каза пред "Дневник" министърът по еврофондовете Томислав Дончев. По думите му всички предложения и притеснения около лимитите ще се обсъдят още веднъж, включително и на заседание на правителството.

"При по-добро усвояване на евросредствата от предвиденото в бюджета правителството може да одобри допълнително финансиране. Такава възможност има заложена в бюджет 2010 г., разпоредбата ще бъде запазена и в бюджет 2011 г.", отговориха официално на "Дневник" от Министерството на финансите.

Поисканите средства по оперативна програма "Транспорт", по която се строят пътни и жп магистрали и софийското метро, са намалени повече от два пъти. При заявени 1.3 млрд. лв. за 2011 г. от финансовото министерство са заложили лимит от 500 млн. лв. Значително са съкратени и средствата по оперативна програма "Регионално развитие" - от поискани 950 млн. лв. са одобрени 590 млн. лв. 

За да се вместим в заложените лимити от финансовото министерство, означава, че не трябва да плащаме увеличените аванси от 35%, каза зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред парламентарната регионална комисия в края на миналата седмица. Тя допълни, че ако платят пълния размер на авансите, няма да останат средства за междинните и окончателни плащания по проектите.

Същите притеснения изразиха и от другите две инфраструктурни програми - "Околна среда" и "Транспорт". Очевидно държавата изпитва трудности с бюджетната ликвидност и затова залага по-ниски лимити, коментираха пред "Дневник" от "Околна среда".  Няма причина да ни намаляват лимитите, тъй като средствата, които заявяваме пред ЕС и Национален фонд "България" са едни и същи и би следвало да ни се преведат пълните размери, казаха от ОП "Транспорт".

Единствената оперативна програма без корекция на поисканата сума е "Конкурентоспособност", но средствата по нея са най-малки - 141 млн. лв. Нямаме писмо от Министерството на финансите, с което да ни потвърдят или откажат поискания лимит за 2011 г., заявиха от "Конкурентоспособност".

Само от оперативна програма "Човешки ресурси" подкрепиха отчасти по-рестриктивната политика на финансовото министерство заради неизпълнението на заложените лимити за тази година.

Повече от 1 млрд. лв. за догодина е поискало и земеделското министерство по Програмата за развитие на селските райони, която е отделно от структурните и кохезионните фондове. От фонд "Земеделие" заявиха, че предстоят разговори за уточняване на средствата с финансовото министерство.

Данните за усвояването на заложените средства за 2010 г. към края на август действително не са оптимистични за цялостното изпълнение (виж таблицата). При заложени 1.775 млрд. лв. към 31 август са разплатени 823 млн. лева. Най-успешно изпълнява плана си програмата за бизнеса "Конкурентоспособност", която при лимит от 472 млн. лв. за 2010 г. вече е разплатила 420 млн. лв. Основна причина за това е превеждането на 395 млн. лв. за фонда за дялово финансиране "Джереми", който обаче се очаква реално да заработи през следващата година.

Очевидно е например, че по програмите "Транспорт" и "Околна среда" няма да могат да се усвоят лимитите за 2010 г., а при липсата на проекти и нови договори не е ясно как ще запълнят исканите лимити за следващата, коментира източникът на "Дневник" от финансовото министерство.

Гоним изпълнението на лимитите за тази година, като към момента се справяме добре, твърди обаче министър Томислав Дончев. Той допусна, че по някои от програмите може да има и преизпълнение, но по други е възможно да не бъдат достигнати заложените цели.

Проблемът за бюджет 2011 г. за евросредствата е, че трябва да харчим повече, коментира експерт по еврофондовете. Причините са, че догодина ще има голям обем проекти в процес на изпълнение, а междинните и финалните плащания за тях трябва да стават първо с пари от бюджета и след това ще се възстановяват от ЕС.

В най-добрия случай този промеждутък от време отнема поне три месеца. Въпреки този факт според евроексперти няма основания "Министерството на финансите да се стиска и да пести от еврофондовете". Практиката показвала, че колкото по-рано плащаш, толкова по-бързо може да подадеш исканията за възстановяване на средствата и по-бързо да ги получиш обратно, особено когато това се прави с едно постоянно темпо. http://dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Евросредствата за 2011 г. са съкратени наполовина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди