изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:17 EEST
Добричкият окръжен съд оправда граничен полицай по обвинение за подкуп    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд призна за невиновен 38-годишния Димитър Г. Д. от Ген. Тошево, за това че като старши граничен полицай на 06.03.2008 г. около 21,50 ч. на ГКПП Кардам в качеството му на длъжностно лице е поискал и приел в дар две банкноти по 5 EUR, който не му се полага, за да извърши действие по служба – паспортна проверка и да пропусне през границата на Република България турския гражданин Рашид С. Ф.  и управлявания от него товарен автомобил

                       В съдебното заседание днес представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви, че не поддържа обвинението, повдигнато на Димитър Д. Той изтъкна, че за да има подкуп, трябва да е осъществена сделка, а в случая няма уговорка коя от страните какво ще направи. По делото не е установено и как подсъдимият е отишъл и оставил банкнотите в помещението, където са намерени.

            Адвокатът на Димитър Д. също пледира той да бъде обявен за невинен, защото обвинението не е доказано. Той посочи противоречия в показанията на турския шофьор, който е сигнализирал полицията и дал сумата. „Налице е поведение у Рашид Ф. и органите на Вътрешна сигурност на МВР, което говори за преднамереност”, посочи защитата.  

Пресцентърът на ДОС припомня, че на Димитър Д. е повдигнато обвинение от Военно-окръжна прокуратура – Варна, по жалба на Рашид Ф. – гражданин на Република Турция, притежаващ и българско гражданство. Той е работел като шофьор на камион за международни превози и често му се е налагало да пътува през България и за Румъния. Той сигнализирал на обявен от МВР в медиите телефон за борба с корупцията, че при преминаване на българската граница, служители на Гранична полиция си позволяват да изнудват шофьорите за дребни суми, а после подал официална жалба пред прокурор. Бил инструктиран как да се държи и две от неговите банкноти били заснети и подробно описани от представителите на „Вътрешна сигурност” на МВР. В обстоятелствената част на обвинителния акт е посочено, че около 21,50 часа на 06.03.2008 г. свидетелят преминал през ГКПП – Кардам, а проверяващият го граничен полицай му поискал 10 EUR, за да обработи по-бързо документите му. Водачът предал предварително обработените банкноти и уведомил полиците от „Вътрешна сигурност” на МВР. Следствена група претърсила граничния пункт и в сервизно помещение с общ достъп. В кашон, в който имало и пластмасова кутия, те открили парите. Върху тях обаче липсват годни за експертиза пръстови отпечатъци.

Основният свидетел по делото Рашид Ф. не се яви на проведените четири съдебни заседания в Добричкия окръжен съд. Министерството на правосъдието на Република Турция уведоми с писмо Добричкия окръжен съд, че адресът, посочен в призовката, и лицето не са намерени. Проверка на Добричкия окръжен съд показва, че в изпратената на Рашид Ф. призовка е вписан адресът, който лично е посочил в досъдебното производство.

Съдебният състав прочете и прие неговите показания дадени в досъдебното производство и пред съдия, а също подписаната от него жалба. В хода на съдебното следствие се констатира, че обвинението е изградено изцяло на показанията на Рашид Ф., които се явяват в противоречие с показанията на останалите свидетели и другите доказателства по делото.

20.09.2010 година                                                Пресслужба Добрички окръжен съд     
 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд оправда граничен полицай по обвинение за подкуп | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Добричкият окръжен съд оправда граничен полицай по обвинение за подкуп
Автор: Anonymous да 2010-11-30 @ 12:03 EET
ами той да не е  прост  веднага е сменил  парите  след толковата много  акции 

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди