изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:18 EET
Откриха най-запазения римски път у нас    
ИсторияИзключително добре запазен участък от римски път откри експедиция на Националния исторически музей (НИМ) под ръководството на д-р Иван Христов. От началото на месеца са възобновени археологическите проучвания на римската крайпътна станция Состра в землището на с. Ломец, община Троян, съобщиха от музея.


Пътят свързва градовете Улпия Ескус (с. Гиген, област Плевен) и Филипополис (Пловдив). Toй е широк 7 метра и е близо до източната стена на крепостта Состра. Това е най-добре запазената пътна настилка от времето на римските императори в България, похвалиха се от НИМ.
Пътят е оформен с осева линия, банкет от добре обработени каменни блокове. Това го превръща в истинска магистрала за античността, обясниха от музея.
 
Сред важните открития на експедицията се определя откриването на най-ранната каменна крепостна стена на укреплението, изградена от войниците на Втора матиакска кохорта (военно подразделение от 1000 души) в средата на II век. Стената е широка близо два метра и е ограждала площ от 19 декара.

Първото построяване на крепостта е станало със заповед на императора Антонин Пий около 147 г. Това се потвърждава и от надпис, изсечен върху каменен обелиск, открит във вътрешността на Состра.

Освен крепостната стена, археолозите са открили и рова на ранния военен лагер - широк 5 метра, дълбок е два метра и е бил сериозно препятствие за нападателите на крепостта.

Посетителите на археологическия обект могат да разгледат консервираната крепостна стена от III век, проучените представителни сгради във вътрешността на обекта и разположената близо раннохристиянска базилика от V век - "Св. Георги".

Работата на крепостта ще продължи до 24 септември, когато екипът ще възобнови проучванията на тракийската владетелска резиденция на връх "Кози грамади" в Средна гора.

Междувременно стана ясно, че днес започва реставрацията и консервацията на Шуменската крепост. Проектът е съфинансиран от норвежкото правителство с 340 529 евро по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (Норвегия, Лихтенщайн, Исландия). Безвъзмездната помощ покрива 85 процента от всички разходи. дир.бг
 


Сходни връзки

Откриха най-запазения римски път у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди