изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:40 EEST
ОБЩИНИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ РАЗПОРЕЖДАТ С НЕПОТЪРСЕНИТЕ ЗЕМИ    
НовиниОбщините вече ще се разпореждат с непотърсените земеделски земи, обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща с над 50 общински кметове, съобщиха от ресорното му ведомство.

Става въпрос за промяна в досегашния член 19 на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), която е вече в сила. Общинските съвети продължават обаче да са задължени да предоставят общинска земя при признато право на собственост на собственици, които още не са идентифицирали (посочили) реалните граници на имотите си, при изпълнение на съдебни решения за признато и присъдено право на собственост, както и в случай, при който се обезщетяват собственици, на които имотите не могат да бъдат възстановени в реални граници. Тези собственици се обезщетяват според съответния казус със земя от държавния поземлен фонд, поименни компенсационни бонове или от общинския поземлен фонд, там където няма земи от ДПФ. „Досега с общинския поземлен фонд се е разпореждало Министерство на земеделието и храните”, посочи министърът. „Оттук нататък с последните промени на ЗСПЗЗ ще го правят кметовете”, посочи той.„Надявам се, че това ще става с цялата необходима отговорност и няма да има злоупотреби и да се продава земята”, допълни още министър Найденов.Той подчерта, че това е първият реален акт на децентрализация в администриране на поземлените отношения, към което ни приканват и от Европейския съюз. Кметовете могат да ползват този фонд и за реализиране на бизнес проекти, както и като компенсаторен механизъм при начинания с общинско участие, стана ясно още по време на срещата днес. Земята ще може да се дава и за обработка под аренда. Председателят на Националното сдружение на общините Дора Янкова от своя страна заяви, че мярката е определено антикризисна и ще подейства благоприятно на местните икономики.
 


Сходни връзки

ОБЩИНИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ РАЗПОРЕЖДАТ С НЕПОТЪРСЕНИТЕ ЗЕМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди