изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:23 EEST
В ДОМА В КРУШАРИ УБИЙЦИ НА ДЕЦА НЯМА    
НовиниЗаяви директорът му Юлия Върбанова и припомни, че в социалното заведение са настанени деца с едни от най-тежките диагнози

Не е направена нито една аутопсия на починало дете от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в добричкото село Крушари, каза зам.-окръжният прокурор на Добрич Георги Коларов. След приключила проверка в домовете за деца с увреждания в страната главният прокурор Борис Велчев съобщи, че това е социалното заведение с най-много смъртни случаи през последните 10 години - 56. Без аутопсия няма кой да каже каква е причината за смъртта, обясни Коларов. Той посочи, че към момента е образувано едно досъдебно производство - за три починали деца със счупвания на крайници. Ще има разследване за всеки един от смъртните случаи, категоричен бе държавният обвинител. По думите му, проверките ще са трудни, но ще се водят разговори, ще се проверява медицинска документация. Георги Коларов съобщи, че в дома в Крушари няма нито една констатация за насилие над дете. По думите му, трудно може да се установи дали възпитаници на социалното заведение са починали от глад предвид на спецификата на заболяванията им.
Директорът на дома за деца и младежи  с умствени увреждания „Св. Николай Чудотворец” в Крушари Юлия Върбанова каза за НДТ, че не е слушала пресконференцията на главния обвинител на България Борис Велчев, не е запозната и с резултатите от проверката, която прокуратурата извърши в дома. „Единственото, което мога да кажа, е, че. И посочи, че и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов е посочил, че в дома в Крушари са едни от най-тежките случаи. Директорът на дома припомни, че на 8 април тази година кметът на община Крушари добри Стефанов покани журналисти и организира пресконференция, в която участваха представители на 19 медии, които на място можаха да видят каква е ситуацията в дома и какви са грижите, които се полагат за децата там. След това обаче в дома са получени декларации от родители на деца, настанени в дома, които заявяват, че искат децата им да не се споменават в медиите.
Относно трите случая на починали деца, които са имали травми, Ю. Върбанова подчерта, че и в трите случая травмите са били констатирани години преди смъртта. Тримата са преживели в дома и са обгрижвани там средно по 15,4 години, съответно по 21, 13 и 11 години.
Единият от тези случаи е за момче, което е починало през 2009 г-., а фрактурата е от 2001 г., когато е паднал от леглото. Вторият случай е на момче с малформации, което, според медицинската документация, до 7-месечна възраст се е развивало нормално, но след малтретиране от родителите е със забавено психическо развитие. Характеристиката му е направена през 19943 г. То е било открито във Варна, захвърлено до кофа за боклук с множество черепни травми. Починало е през 2007 г. Третият случай е на дете, починало през 2009 г. Неговата травма е от 2006 г. и е установена с рентгенография на дясна колянна става. То е страдало от квадрипаритичен синдром, с други думи, било е с четири парализирани крайника. Детето от раждането си е било със силно забавено развитие, неадекватни движения в леглото и несъответстваща психмоторика, обясни директорката като се позовава на медицинската документация. Тя добави, че при такива движения в леглото, е лесно детето да нарани не само колянната си става.
Относно констатацията в доклада, че в дома не са правени аутопсии на починалите, Ю. Върбанова обясни, че не е имало нормативна база, която да я задължава да назначава аутопсии на починалите. Още повече, че често се е случвало родителите на тези деца да поискат те да бъдат погребани в Крушари. От юли тази година има постановление на министър Цветан Цветанов да се правят аутопсии, добави Ю. Върбанова. „Твърдя, че в дома в Крушари убийци на деца няма. Твърдя също, че децата ни са тежко болни”, каза още тя. И посочи, че в момента в дома работят два екипа с участие на експерти на Регионалния център по здравеопазване, социални работници и представители на английската организация за работа с хора с увреждания „Лумус”, който оценяват всяко дете от дома.
Всички 99 деца от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост "Св. Николай Чудотворец" в добричкото село Крушари, с изключение на три, които са кръгли сираци, са вписани в регистъра за осиновявания. Заради тежките им заболявания за нито едно от тях няма кандидат-осиновители. Няма кандидати и за приемни родители. Това каза директорът на дома Юлия Върбанова, потърсена за коментар относно резултатите от съвместна проверка на прокуратурата и Хелзинкския комитет, оповестени от обвинител №1 Борис Велчев.
     В дома се полагат максимално добри грижи за децата, категорична е Върбанова. Тя обясни, че при тях са настанени деца с тежки заболявания от цялата страна - ДЦП, квадрипареза, тежка и дълбока форма на умствена изостаналост. Нито едно от 99-е деца не е само с една диагноза, посочи Върбанова. Въпреки това при много от тях има голям напредък в развитието. И ако допреди 15-ина години почти всички възпитаници на дома бяха лежащоболни, то в момента децата на легло са 47. Първите стъпки за напредъка на състоянието на децата бяха направени преди повече от 10 години в партньорство на организацията "Работническо движение" от Дания. Тогава започна индивидуална работа с децата от техни специалисти, обучение на персонала, подобряване на базата и т. н. За резултатите говори фактът, че от няколко години малчугани в по-добро състояние ходят и на училище. "По утвърден списък на Министерството на образованието, младежта и науката от днес /вчера, бел. авт./ учениците на социалното заведение са 39. От тях 8 - първокласници, които ще бъдат обучавани по индивидуална програма", посочи Върбанова. Тя разказа още, че децата се отглеждат в уютни и добре обзаведени стаи, за тях се грижи персонал от 70 души.
 


Сходни връзки

В ДОМА В КРУШАРИ УБИЙЦИ НА ДЕЦА НЯМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди