изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:58 EET
СЛЕД 140 ГОДИНИ ДОБРИЧ ИМА НОВА ЦЪРКВА    
НовиниОткрити чрез Интерпол шест икони, сред които и на Св. Кл. Охридски, ще красят новия храм

След 140 години Добрич построи своя нова православна църква. Храм „Свети Климент Охридски” ще бъде осветен по каноните на българската православна църква от Варненският и Великопреславски митрополит Кирил  на 23 септември. На 25 септември ще бъде отслужен молебен за здравето и благоденствието на добричлии. Тогава се очаква да пристигне и митрополитът на Констанца Теодосий, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова.
Първата копка на храма, който носи името на Св. Климент Охридски и се намира в непосредствена близост до едноименното училище, е направена през 2004 година. Близо три години строителството бе почти замразено, но дейностите се активизираха от 2007 г. В градежа на църквата са вложени около 400 000 лева. Те са основно от дарители, постъпления от организираните дарителски акции, приходи от благотворителни инициативи и картички. От бюджета на общината тази година бяха осигурени около 50 000 лева.
Иконостасът е дело на русенска фирма. Камбаната е дарение и също е монтирана. В църквата вече са и шестте икони, които бяха предоставени от Дирекцията по вероизповедания. Те са изографисвани през 18 век, след това са били пренесени от България в Турция, там са били в болницата към българската църква,  след което са откраднати. Открити са от Интерпол на изложба в Германия.
Сред иконите има и такава на Св. Климент Охридски, което е наклонило към това иконите да дойдат в храма в Добрич. Вече една от иконите – тази на Св. Йоан Кръстител, е била почистена, като финансирането е осигурено от общината. Намерението е да бъдат почистени след време и другите икони.
Засега не е определено кой свещеник ще служи в църквата „Св. Кл. Охридски”. Там всеки ден ще има две жени, които ще продават свещи. Всяка неделя ще има служби.
 


Сходни връзки

СЛЕД 140 ГОДИНИ ДОБРИЧ ИМА НОВА ЦЪРКВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди