изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:55 EEST
МИТРОПОЛИТ КИРИЛ ЩЕ ОСВЕТИ ХРАМ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ”    
ОбществоУникална икона на светеца е вградена в иконостаса на новия храм. Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и свещеници от добричката духовна епархия днес ще осветят по каноните на българската православна църква новия православен храм „Св. Кл. Охлридски”, който е първият открит от 140 години храм в града. Тържествената литургия ще започне в 7.00 часа сутринта и ще продължи до обедните часове.

 По време на освещаването в църквата ще бъде внесена и ценна икона на Божията майка, подарена на кмета на Добрич от Митрополита на Варшава и цяла Полша Сава. За да запалят свещ и да участват в общата молитва са поканени всички жители на Добрич и Добруджа.
Храм "Свети Климент Охридски" ще посреща посетители и вярващи всеки ден, включително и в неделя, когато ще има служби, съобщават от общината. И напомнят, че той е изграден по идея на кмета на Добрич Детелина Николова. Първата копка е направена през 2004, а същинското строителство започна в края на 2007 година. В градежа на храм "Свети Климент Охридски" са вложени над 400 000 лева като голяма част от тях представляват средства и материали от дарители. От общинския бюджет за светата обител са осигурени 50 000 лева. С изключителното съдействие на Кмета Детелина Николова в храма са монтирани 6 уникални икони, дарение на дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет
Сред шестте икони е и единствената в България икона, на която Св. Климент Охридски е изобразен с естествения си лик. Председателя на църковното настоятелство иконом Стоян Иванов обясни за НДТ, че иконата на светеца е една от 6-те големи или т. нар. царски икони, вградени в иконостаса на църквата. Останалите са на Исус Христос, св. Йоан Предтеча, св. архангел Гавраил, св. Богородица и  св. архангел Михаил.
Царските икони са с големина метър на 50 см. Над тях в иконостаса са подредени 12 по-малки - на дванайсетте апостоли. Големите икони са предоставени на храма от Дирекцията по вероизповедания. Както НДТ писа, Реликвите са с уникална история. Шестте икони са изографисани през ХVIII век в България. Техен автор е известният български художник от първата половина на миналия век Стефан Иванов. От България иконите са преместени в Турция и са поставени в параклиса на болница към българската църква в Одрин. По време на възродителния процес са били откраднати. След време ги откриват в антиквариат в Берлин. Преди да попаднат в собственика на магазина, вече са били препродавани няколко пъти. Българската Дирекция по вероизповеданията ги купува за няколко хиляди евро. Така добричкият храм ще продължи да ги съхранява и да пази техния дух за поколения българи. До момента от отец Алеко от Варна е почистена само една от иконите - на Йоан Кръстител. Предстои това да бъде направено и с останалите пет изображения на светци. Почистването на една икона е много трудоемко и продължава около три-четири месеца, сподели кметът на Добрич Детелина Николова.
НДТ научи, че семейството на Николова е направило лично дарение на храма - Светото Евангелие и кандило. Евангелието е изработено със съдействието на Българската патриаршия в Гърция. След всички молитви, на първата бяла страница е записано посланието на семейството на кмета: "Нека Светото Евангелие носи вяра, надежда и упование на добричлии".
Храм "Свети Климент Охридски" представлява кръстокуполна църква с височина 12 метра, изградена на терен от 200 кв. м., безвъзмездно предоставен от Общината. Вече е монтирана и камбаната на църквата, която ще огласи настъпването на най-великата дата в историята на Добруджа - 25 септември. В този паметен ден в 12. 00 часа в новия храм ще бъде отслужен молебен за здраве и спасение на добричлии.
 


Сходни връзки

МИТРОПОЛИТ КИРИЛ ЩЕ ОСВЕТИ ХРАМ „СВ. КЛ. ОХРИДСКИ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди