изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:46 EEST
Гастарбайтер тръгна пеш през Европа, за 15 дни се върна от Прага в Драгомъж    
Любопитно38-годишен мъж от разградското село Драгомъж измина пеша за 15 дни разстоянието от чешката столица Прага до родното си място. Цвятко Илиев и съпругата му били измамени от трудов посредник, останали без пари и затова тръгнали към България пеша.


На десетия ден от престоя си в Прага Цвятко Илиев и съпругата му разбрали, че са измамени и вместо да се приберат при четирите си деца със спечеленото от работа в чужбина, ще трябва и да си тръгнат пеша. Разказва кметът на родното им село Драгомъж Тургай Хамид. „Ами просто нямали средства, никой не ги е вземал по пътя. И друг изход нямало за тях, пък и са свикнали в крайна сметка. Хората са упорити тука и така. Свикнали сме да се борим с всичко. На работа са били, търсели са препитание, понеже не разчитат само на социални помощи, търсели са перспектива", разказва кметът.

Двамата пешеходци носели две одеяла, спели край магистралите. Хранели се с каквото намерят по кофите в градовете, през които преминавали, и с плодове от дърветата край пътищата. В Русе съпругата на Цвятко припаднала, изтощена от дългия преход.

В Драгомъж вече сравняват Цвятко с един от най-известните в света спринтьори и настояват да получи признание.

„Поне някъде да му пише името на тоя човек, поне това заслужава, предполагам. Считам че е редно щом толкоз пеша е извървял, той като Бен Джонсън, по-бърз и от него... „Ми трябва да го впишем в Рекордите на Гинес него, да, той счупи рекорда сега в момента за България", казват хората от селото.

http://www.dariknews.bg

 


Сходни връзки

Гастарбайтер тръгна пеш през Европа, за 15 дни се върна от Прага в Драгомъж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди