изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:22 EEST
Подпукват BG имотите на руската мафия    
Новини
Наши бизнесмени обвързани с мафиота Циганов, издирван от Интерпол. В крупния проект „Коста дел Кроко”, за който през 2007-а се пускаха бомбастични реклами с обещания за инвестиции отначало в размер на 60 милиона евро, а впоследствие и за 110 милиона евро, предстои да влязат частни съдебни изпълнители.


Луксозният комплекс в зона „Север” на Царево, при така наречения „Попски плаж”, е под възбрана от края на миналата година, когато руснаците, които перяха пари в авангардната архитектура, спряха окончателно да плащат на работниците. По-късно дойде и информацията, че единият от крупните пишман-инвеститори е експулсиран от страната след разработка на ДАНС. Въпреки това Константин Николаевич Циганов още е в списъците на Интерпол. Според обявлението се издирва по подозрения в организация на престъпна група, изнудване и поръчкови убийства. Описанието му е:

ръст 184 см, очи тъмни, солидно телосложение.

През 2004 година, когато в руската преса се появяват информации, че нееднократно осъжданият за кражби, разбойнически нападения и мошеничество престъпен бос, по прякор Цигането, се укрива в България, това е официално опровергано от най-високо ниво в МВР. Пак тогава, оказва се, Циганов безпрепятствено си е извадил у нас нови документи за самоличност, при това за втори път. Бизнесът, който развърта със сънародника си Андрей Панпурин, също е необезпокояван. Така се стига до грандиозното пране на пари край Попския плаж. Официален инвеститор в гранде проекта се води "България консулт", а главен изпълнител е "Планекс холдинг". Като представители на инвеститора са вписани Ангел Стумбов и Иван Киров, които рекламират амбициозните проекти. По първоначална идея комплексът трябва да се изгради върху площ от 85 дка и с разгъната застроена площ от 65 000 кв.м. Капацитетът му е за 2500 души.

Предвижданията са да има 5-звезден хотел, жилищен комплекс, търговски и бизнес център, административна сграда, 12 плувни басейна (в жилищната част) с мокри барове и един голям плувен басейн, множество водни фонтани и атракциони. На територията на комплекса няма да има никакво движение на превозни средства освен електрически колички за предвижване в комплекса и прекарване на багаж - движението е изведено в подземни улици и паркинги с 24-часова охрана, раздуват още представителите на инвеститора.

Жилищният комплекс пък трябва да се състои от 53 сгради (927 апартамента от 50 до 100 кв.м), с предвидени различни пакети за обзавеждане по каталог, отопление и почистване. Предвиден е също така пакет за управление на имота при даване под наем, като се гарантира 5% възвращаемост от отдаване под наем за първите 2 години. Търговски представител на инвеститора е "Рис груп". По план комплексът трябва да бъде завършен през 2009 година, но вместо това се стига до решението за възбраната, а няколко месеца по-късно – и до експулсирането на руските мафиоти.
Според добре запознати – много преди това да се случи, руските мафиоти са

спрeли да плащат на когото трябва

Според други източници пък периодът на замразяване на авоарите е свързан със серия полицейски акции, довели до обезкръвяването на тукашното седалище на мощната групировка. По време най-близко до решението за експулсирането е стартът на операция „Октопод”.

Периодът, в който ДАНС активизира разработките си срещу руските мафиоти, е черен за групировката като цяло. По същото време в кофти ситуация се оказва и екслидерът на престъпната група Александър Куковякин, който е обвинен в предизвикан изкуствен фалит на уралски завод. По версията на следствието, Куковякин, явявайки се собственик на „Тавдинския хидролизен завод”, съвместно с директора на предприятието Сергей Багреев и главния счетоводител Фани Наянова, с подправени договори с фирми-доставчици от завода са похитени 2,6 милиона рубли. Багреев е осъден на шест и половина години затвор, Наянова – на пет. Делото срещу Куковякин обаче е преустановено, защото още в началния стадии на следствието вече е духнал. Той е пуснат за издирване в началото на 2005 г., а през октомври го намират в Обединените арабски емирства. Федералният върховен съд на емирствата обаче не намира причини за екстрадицията на уралеца и отказва да го предаде на руското правосъдие.

През месец февруари 2009-а е образувано поредното углавно дело, но този път срещу цялата групировка „Уралмаш”. Обвинението е, че в продължение на седем години мафиотската структура е

осъществявала изкуствени фалити

и е прилапала активите на десетки крупни промишлени предприятия в Свердловска област. Щетите се оценяват на 2 милиарда рубли. За организатор на групировката е сочен Костарен, който е ръководил движението на финансовите потоци, похитеното имущество и ценните книжа. В криминалната дейност той е въвлякъл няколко десетки лица, притежаващи специални познания в различни сфери на стопанската дейност, включително спецове в арбитражната практика, юристи и икономисти. Групировката се е ползвала с покровителството на много представители на властта в структурите на региона. Тя е ползвала силови похвати, държала е на щат добре обучени терористи, разполагала е с частни охранителни структури, богато снабдени с огнестрелни оръжия и спецсредства, изброява държавното обвинение. Според прокуратурата обаче групировката е мъртва от края на 2008-а, когато всички структури са били разпуснати от шефовете й. За Костарев постъпват противоречиви данни, като според някои версии той също се крие в Обединените арабски емирства, според други е правил компания на Циганов, според трети се е

удавил при неизяснени обстоятелства,

а според четвърти – след редица прекарани пластични операции, се подвизава под изцяло нова променена външност, като е сменил даже кожата на пръстите си, за да не отговарят данните на отпечатъците му на включените в базата.

Костя Циганов е за уралската мафия това, което е Жоро Илиев у нас. Звездата му изгрява след убийството на брат му Григорий през 1991-ва. Две години по-късно по повод на вкарването на Цигането в ареста напористи негови подчинени организират десант и заплашват да вдигнат във въздуха антимафиотите в Екатеринбург, но в крайна сметка плащат, където трябва и организират пускането под гаранция на лидера си и бързото му извеждане зад граница.

Преди да се довлече в България, Панпурин се грижи за финансовите дела на групировката. Според много свидетелства той е мозъкът на повечето от блестящо изпълнените финансови операции и организирането на изкуствените банкрути. Панпурин стъпва в България за пръв път през 1994-та. И той, както и Циганов, получават българско гражданство и свобода да правят бизнес тук. Сътресенията вътре в групировката имат рефлекс и тук – пример за това е убийството на Александър Крук. Той е намерен обесен именно в имот на Панпурин. Според много източници разследването е претупано, въпреки че така нареченото самоубийство крие много неясноти. Крук е накаран да хване първия полет за България, за да се уточнят някои финансови отношения с него, веднага след което увисва на въжето.

От 2005-а до 2007-а никой у нас не закача руските мафиоти, за които има данни, че са набъркани в убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков на 9 януари 2007-а. По данни на уралското следствие групировката е имала на разположение повече от 30 килъри, които са изпълнявали мокри поръчки в различни части на света, включително в България. За едно убийство цената на килър е била 3000 долара, а за по-специални поръчки има еднократни бонуси, които стигат даже до 10 000 долара. Почеркът на ликвидирането на елинпелинския кмет е в стила на уралската групировка, а вероятно причина седемте куршума да бъдат изстреляни по посока на кмета са намерения с посредничеството на известен български строителен инвеститор от близкото минало, уралците да прилапат терени край Елин Пелин. Според някои източници обаче не са се разбрали с кмета за комисионата му.

Кой и как е осъществил протекции над руските мафиоти у нас – източници от вече набралото скорост разследване твърдят, че скоро ще се чуят шокиращи подробности за това. Както е известно вече, Циганов е бил пуснал котва в „Изток” - квартала на дипломатите и шефовете на секретни служби, в това число и НСС. Според Централния депозитар Константин Циганов е едноличен собственик на КНТ ЕООД. През 2006 г. дружеството е увеличило до 5,0288% дела си от капитала на свинекомплекс "Николово АД" в едноименното русенско село.

Камен ДИМОВ / http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Подпукват BG имотите на руската мафия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди