изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:33 EET
С богословски песни и хоругви - за религия в училищата    
Общество

Около 10 000 са участниците в Националното литийно шествие за въвеждането на задължителното религиозно обучение в училище, според Знеполския епископ Йоан



Около 10 000 са участниците в Националното литийно шествие за въвеждането на задължителното религиозно обучение в училище, според Знеполския епископ Йоан.

Шествието достигна сградите на Министерския съвет и Президентството.

Епископ Йоан каза, че Светият синод иска православието, което е доминиращата религия в страната, да получи своето заслужено място в обществото.

В шествието участват митрополити от Светия синод, свещеници и миряни от страната. Те носят хоругви и са издигнали лозунги: "66 години атеизъм стигат", "Църква + държава = златен век", "Народ без вяра е мъртъв", "Народ без морал е обречен".

Освен хоругви, те носят и портрети с изображенията на Иван Вазов, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Паисий Хилендарски и други народни будители.

Участниците в литийното шествие пеят църковни песни.

"Това, което искаме ние, не е да се преподава религия, а предметът да е запознаване с дадена религия, което не противоречи на светския характер на образованието", отбеляза ловчанският митрополит Гавриил, председател на работната група за въвеждане на религията като задължителна подготовка в училище.

Той припомни, че едно от предизборните обещания на ГЕРБ е било въвеждането на предмета религия като задължителенв училище.

По думите му министърът на образованието на няколко пъти е сменил причините, поради които предметът не може да се изучава задължително. По-рано е изтъквал аргументът, че само 1% от родителите искат децата им да учат религия, но сега явно той е отпаднал.

Ловчанският митрополит отбеляза, че в повечето страни в Европа, където образованието е светско, се изучава религия.

"Ние не говорим за това да се изучава религия като богословски предмет, а учениците да се запознаят с православието", категоричен бе митрополит Гавриил.

На шествието е и пловдивският кмет Славчо Атанасов.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

С богословски песни и хоругви - за религия в училищата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди