изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:30 EEST
С военен ритуал започна празничният ден в Добрич    
НовиниДобрич. С военен ритуал започна празничният ден в Добрич, предаде кореспондентът на радио „Фокус” - Варна. Тържествена церемония с участието на представителни части на Военноморски сили – Варна, се състоя на паметната алея на знамената в мемориалния комплекс „Военно гробище” в Добрич. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил заедно със свещеници от цялата митрополия отслужиха панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа и празничен благодарствен водосвет.

Официални гости на церемонията бяха кметът на Добрич Детелина Николова, областният управител Желязко Желязков, комодор Румен Николов, зам. началник на Военноморските сили на България, архимандрит Андрей от румънската православна църква, делегации от побратимени на Добрич градове от Унгария, Македония, Беларус и Турция, депутати, представители на местната власт. С минута мълчание и свели глави присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на Южна Добруджа. Венци от цветя бяха положени на мемориалната плоча в двора на Военното гробище, където са погребани войни от шест национални армии и пет вероизповедания.
След подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 година, който след 27 години възвръща Южна Добруджа отново на България, на 25 септември от Варна за Добрич тръгва българската войска. За посрещането и жителите на Добрич са изработили позлатен поднос, украсен със скъпоценни камъни и 50 000 кърпички с лика на Стефан Караджа за закичване на войниците. По пътя на войската са изградени временни арки, украсени с цветя. В ранното утро на 25 септември Добрич е обкичен с българския трикольор. Войските са посрещнати тържествено с хляб и сол. Архивни снимки документират ликуването и вълнението на добруджанци в този ден. Ето защо 25 септември е обявен за Ден на Добрич, а тази година отбелязваме 70 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.
Жулиета НИКОЛОВА
 


Сходни връзки

С военен ритуал започна празничният ден в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди