изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:02 EEST
Проф. Кръстьо Петков: Дянков ще загроби Бойко Борисов!    
Интервюта От всички страни в Евросъюза най-големите рискове за младите и пенсионерите да изпаднат на дъното, са в България.

- В какъв етап от кризата е в момента България, проф. Петков?
- България продължава да е в рецесия и не е излизала от нея вече втора година. За второто тримесечие на тази година имаме процент и половина спад на БВП. Толкова е спадът на БВП и в Гърция - страната с най-закъсала икономика. Расте броят на фалиралите фирми, на домакинствата, които не могат да си обслужват кредитите. Процентът на необслужените лоши кредити за фирмите е вече над 16%. Над една четвърт от домакинствата, които са получили кредити, са спрели да ги обслужват, защото са изпаднали в състояние на неплатежоспособност.

Новото в кризата е това, че

българският финансов сектор, който преди година стоеше сравнително стабилно, вече е застрашен.

И това е вследствие както на вътрешни погрешни решения, така и на разразилата се криза във финансовия сектор в Европа. Това е новото, което се случва в ЕС и не само там. В еврозоната, а и извън нея, проблемът е главно паричен и финансов. Ще дам един пример – в България в момента външните, преките инвестиции са спаднали в пъти в сравнение преди година. И в момента са два пъти по-малко от това, което внасят в българските банки нашите емигранти от чужбина. Оказа, се че по-голям източник на капитал са те, а не стратегически чужди инвеститори!

- Вие откъде имате данни, че се харчи от фискалния резерв, защото Симеон Дянков публично твърди точно обратното?!
- Не вярваме на Министерството на финансите, което твърди, че не пипа нито Фискалния резерв, нито Сребърния фонд, нито парите, които са стратегически резерв. В определени периоди, например през юли, когато няма пари за изплащане на задълженията на държавата към бизнеса, се пипа от фондове, за които има забрана да бъдат харчени.

Пипа се от стратегическия резерв на Здравната каса. Парите от фискалния резерв влизат в консолидирания държавен бюджет, но никой няма право да ги харчи. Коригираха така наречения санитарен минимум на фискалния резерв – от шест и половина милиарда той стана четири и половина милиарда лева. Но дори при коригиран резерв, през юли г-н Дянков си е позволил да харчи и отвъд тази граница. За една година около два милиарда и половина лева от фискалния резерв са похарчени, без това преди 12 месеца да е било заложено като бюджетна и парична стратегия!

- Премиерът знае ли как действа неговият финансов министър?
- Ако не знае, е лошо. Ако знае и мълчи, е рисковано до такава степен, че това може да му струва поста. Защото твърденията на г-н Дянков, че в края на годината - поради подобрените приходи - ще се възстанови паричният баланс и фискалният резерв ще отиде на нормалните равнища, са абсолютно неверни и несъстоятелни. С това той подвежда премиера и няма как, когато се гледа бюджет 2011 г., да не се постави въпросът къде са парите. Иван Костов, който е съотговорен за състоянието на бюджета, ще поиска не само да чуе приказката на финансовия министър, но и да му сложат на масата балансите. И ще поиска да ги вземе вкъщи и да ги поогледа, да ги прецени и да се произнесе! Ако той не го направи, ще го сторят БСП или ДПС. Иначе всички заедно стават заговорници срещу финансовия интерес на българската държава.

- Кои бизнеси са в сивата икономика?
- Кои не са?! Обърнете внимание на това, което публикува тези дни Асоциацията на индустриалния капитал и ще видите, че практически няма сектор, който да работи само на светло.

Посивяването, даже почерняването на българската икономика, е повсеместно!


- Според ЕВРОСТАТ България обеднява със светкавична бързина?
- По всички показатели, по които ЕВРОСТАТ мери кой е по-беден и по-богат в Европа и защо, сме на последно място. Дистанцията между България и другите европейски страни се е увеличила. БВП на глава от населението в България е едва 41% от средния в ЕС. В България е най-голяма разликата между хората с високи и с ниски доходи. Ние сме европейската страна с най-голямо социално неравенство. Най-големите рискове за младите хора и за пенсионерите да изпаднат на социалното дъно са у нас. Да не говорим за етническите групи. Тоест България не върви нагоре, както казват премиерът и финансовият министър. Напротив – вървим надолу. При това положение изводът, който правим, е - или правителството не е информирано, или прави опити да заблуждава гражданите.

- Безработицата у нас е 7%?!
- Над 10% е! И то без да се броят онези, които са обезкуражени и не си търсят работа – онези, които статистиката не брои. И онези емигранти, които някъде витаят във въздуха – част от времето са навън, част от времето са тук, но предпочитат да не се записват като безработни. Така че реалната безработица в България е над 15 на сто! Това твърдят всички сериозни изследователи, както и синдикатите, на чиято статистика аз се доверявам. В идващите месеци няма шанс безработицата изведнъж да падне до нормалните нива от 5-6 %. Тя ще се увеличава, особено така наречената структурна безработица – нямаш квалификация, за да си намериш перспективна и високоплатена работа. Да сте чули за това да се е разтревожил финансовият министър Дянков? А нали той отговаря за цялостното състояние на българската икономика, а не само за това колко пари има в хазната...

- Според вас България трябва ли да вземе заем от МВФ?
- Трябва! Неприятно е, но при положение че се стопява фискалният резерв и рязко са спаднали инвестициите, няма откъде другаде да намерим ресурс за финансиране на българския изход от кризата. След година-две ще бъде още по-зле и тогава ще взимаме заеми при неизгодни условия Слава Богу, тези дни МВФ пусна в действие нова кредитна линия, т.нар. предпазна кредитна линия, и достъпът до нея е по-лесен, както и условията са по-благоприятни в сравнение с някои други форми на отпускане на заеми. Но ние не виждаме готовност в българското правителство – обратно: виждаме инат от страна на г-н Дянков да се възползва от тази възможност. Той заявява – няма нужда от заем нито сега, нито следващите години.

Защо? Защото, ако го вземе, трябва да признае, че се е провалил. И защото, ако получим заем и дойде тук екип на МВФ, контролът върху финансите ще бъде толкова стриктен, че Дянков няма да може да прави тези гимнастики, за които говорих в началото на интервюто – да бърка от перо в перо, да крие от парламента какво и защо се харчи...

- Може би разчита, че премиерът не е икономически образован?

- Не е задължително нашият премиер да е макроикономист, какъвто беше Иван Костов. Но трябва да бъде активно търсеща личност по отношение на информацията, анализите и алтернативите. И в това отношение не бива да се доверява само на финансовия си министър, който най-вероятно ще го отведе на политическото гробище. Той трябва да слуша и критици, трябва да слуша и алтернативно мислещи.

Бойко Борисов не е същият човек. Промени се. За разлика отпреди година, година и половина, когато беше кмет. Тогава при всеки повод, когато е ставало дума за икономика, той е идвал или ни е приемал и сме разговаряли за това какво ще се случи, когато ГЕРБ дойде на власт. Днес – не. Днес слуша само г-н Дянков. А всъщност г-н Дянков и при двете си мисии досега в Световната банка се е провалил. Сега се случва трети провал. Само че този път цената ще я плати българският народ, българското правителство и лично премиерът.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Проф. Кръстьо Петков: Дянков ще загроби Бойко Борисов! | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди