изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:14 EEST
ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТИВА ПРИ ПАТРИАРХА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ИЗУЧАВАНЕ НА РЕЛИГИИ    
Новини-  Духовници и миряни вчера внесоха петиция в президенството. Каква е Bашата позиция за задължителното обучение по вероучение?
 - Аз с удоволствие ще представя своята позиция, преди всичко на Негово светейшество патриарх Максим.


Ще помоля за една такава среща още в близките дни. Но, разбира се, в един предвариелен план, без да познавам същността на документа, мога да кажа, че си струва да бъдат чути аргументите на привържениците на тази идея за преподаване на различни религии в училище. Преди всичко, от гледна точка на това, че ние в момента се намираме в една много тежка криза, криза не толкова и не само икономическа, колкото криза духовна, ценностна криза. И аз мисля, че и религията в това отношение би могла да подпомогне усилията на държавата, на обществото, за излизането от една такава кризисна ситуация. Разбира се, конкретните параметри, проблеми, би трябвало да коментират специалистите.
- Антиромски шествия има днес в София. Каква трябва да е политиката на държавата относно по-толерантното отношение към хората от ромски произход?
- Аз ще продължа с отговора и по първия въпрос, защото едно такова обучение в училище без съмнение трябва да бъде обучение по етническа и религиозна толерантност. Неща, които, за съжаление, ние пропуснахме в годините на прехода и би трябвало да наваксаме. Но, знаете ли, когато става дума за интеграцията, аз мисля, че би трябвало да търсим интеграция, която да не носи толкова етнически, колкото социален характер. Най-лошото би било, ако се опитаме да етнизираме социалната политика. Защото ние в момента коментираме под натиска на международните събития изгонените български и румънски роми от Франция, но нека да не забравяме, че има около един милион българи, които отдавна са в чужбина и, които са там, ако трябва да перефразирам един литературен герой, не са от добро, а за добро. Те са отишли там, за да си изкарат прехраната. Те също трябва да бъдат социализирани. Те трябва да бъдат интегрирани в обществото. Т.е. решението не трябва да се търси за една или друга етническа група или религиозна, съответно, а за социалните общности. Но, идеята за толерантността е нещо, върху  което си струва обществото ни да си помисли много сериозно. Последните години ние сме изправени пред една нова вълна на конфронтация, конфронтация - идеологическа, политическа, междуличностна и тогава, когато се сблъскват на високо политическо ниво, когато в парламента се чуват такива тежки думи, няма как на улицата, в училище или на други публични места, да не чуваме такива думи или да не виждаме подобни действия.
- Постигнахте ли консенсус с министър Анев, кога ще подпишете указа за назначаване на шеф на военното разузнаване?
- Консенсусът е много сериозна дума, за да я използваме тогава, когато става дума за едно кадрово назначение.
- Как ще коментирате назначаването на Лотар Матеус за треньор на националния отбор?
- В България всички разбират от политика и от футбол. Аз не твърдя, че разбирам и точно поради това не бих искал давам съвети, още по-малко оценки. Но, проблемът е друг, проблемът е в това, че пирамидата е прогнила. Проблемът е в това, че ги няма спортните бази, че треньорите на са достатъчно мотивирани, че ти няма младите хора на игрищата. И заради това няма да имаме дълго време успяващ национален отбор. Дано бъда опроверган.
- Ще лобирате ли Бербатов да се завърне в националния отбор?
- С удоволствие, но това е вече негово лично отношение.

Публкуваме целия брифинг с медиите в Добрич на президента Георги Първанов
 


Сходни връзки

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТИВА ПРИ ПАТРИАРХА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ИЗУЧАВАНЕ НА РЕЛИГИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди