изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:32 EEST
В БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, НО: ВСЕКИ ЩЕ ДОПЛАЩА В БОЛНИЦАТА    
Здраве

БОГ ДА Е НА ПОМОЩ НА БОЛНИТЕ!!! ДЯНКОВ И БОРИСОВА САМИ  ЩЕ МОГАТ ДА СИ ПОМОГНАТ, БЕДНИТЕ НЕ!



В своя концепция за преодоляване на кризата в здравеопазването управляващите от ГЕРБ възнамеряват да въведат официално доплащането в болниците.

В "Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010 - 2015 г." е записано, че ще се въведе официално доплащане на разликата между цените на болниците и на здравната каса. Документът е подготвен от здравното министерство и ще се обсъжда утре в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщава в. "Сега".

Една от основните цели е намаляването на разходите в болниците. Целта на реформата е през 2012 г. хоспитализациите да паднат с 600 000 - от 1 850 000 на 1 250 000, или от 6.55 приети на 1000 души на 3.5 на 1000. Един от начините тя да бъде постигната е именно доплащането, като бъдат направени промяната ще бъде регламентирана с промени в Закона за здравното осигуряване.
 Концепцията предвижда още до следващия месец Министерството на финансите да направи остойностяване на медицинските услуги. Трябва да стане ясно какви са реалните цени на лечението и вероятно - колко трябва да се доплаща от болните.

Ще се регламентира и въвеждане на "втори фонд за доброволно здравно осигуряване", чиято цел е също да се намалят хоспитализациите, а болниците да получават повече пари. Чрез него ще се регламентира и доплащането. Вероятно идеята, че пациентите, принудени да доплащат за лечение, ще предпочетат да се осигуряват допълнително, така че фондът да им помага финансово при нужда, коментират лекари. 

Друг начин за намаляване на хоспитализациите е изнасяне на част от дейностите от болниците в доболничната помощ, а също и закриване или преобразуване на част от болниците. Така повече пациенти ще се поемат от амбулаториите, където ще се диагностицират и ще се лекуват, от домашните здравни грижи, от болниците за долекуване и т.н.

В същото време в концепцията се признава, че финансовите икономии трябва да бъдат умерени, за да не водят до опасност от социални проблеми и стачки, които биха довели и до политически последствия. Управляващите наблягат и на въвеждането на електронната здравна карта и се надяват до края на годината да има обществена поръчка за изработване на техническата й спецификация. Здравната карта се приема като един от основните лостове за намаляване на хоспитализациите и дисциплиниране на системата. Засега поръчката се бави поради несигурното финансиране от Министерството на финансите.

"Въпросът не е в оставката на проф Анна-Мария Борисоваа. Тя има добро желание. По-важно е оставката на председателя на Надзорния съвет на касата и на финансовия министър, защото това са двамата, които забъркаха кашата в здравеопазването", коментира днес пред Нова телевизия Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС), по повод препоръката, която преди дни отправи Иван Костов към премиера - да смени ръководството на здравното министерство.

Медиците вече обявиха, че на 15 октомври ще протестират ефективно пред парламента.

"Тези милиард и 240 млн. лева, които ги има в резерва на касата, така казва Дянков, въпреки че сме в състояние на криза, той тези пари няма да ги разблокира, те ще си стоят там във фискалния резерв на БНБ, а пък гражданите кучета ги яли", допълни Ленков.
Другият, който трябва да си подаде оставката, според него, е зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК и провеждал същата политика.

В края на миналата седмица стана известно още едно ново предложение на здравното министерство - в болниците да бъде въведена същата система за чакащите, както е в полицейските управление за нови документи - на пациента да бъдат издавани пореден номер и дата за прием.

 

 


Сходни връзки

В БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, НО: ВСЕКИ ЩЕ ДОПЛАЩА В БОЛНИЦАТА | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
В БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, НО: ВСЕКИ ЩЕ ДОПЛАЩА В БОЛНИЦАТА
Автор: Anonymous да 2010-09-27 @ 15:18 EEST
Хеи, кой казва че в България здравеопазването е безплатно, не е вярно, отидеш на зъборекар плащащ няма значение работещ, пенсионер, здравно осигурен ли си. Отидеш в болница няма значение в кой град дали си водиш детето пак плащаш и то при 400 лева заплата по 30 лева за преглед без рецепта за 70 или 100 лева. На това му кажи безплащно здравеопазване. Няма вече хуманни лекари. Направете си сами управляващи извода.
В БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, НО: ВСЕКИ ЩЕ ДОПЛАЩА В БОЛНИЦАТА
Автор: Anonymous да 2010-09-28 @ 21:32 EEST
а който няма с какво да плати просто умира.
В БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, НО: ВСЕКИ ЩЕ ДОПЛАЩА В БОЛНИЦАТА
Автор: Anonymous да 2010-09-28 @ 21:36 EEST
Смятам,че хората,които са увредили здравето си в следствие на тутюнопушене,пиянство и наркомания трябва да си плащат лечението впълен размер.
В БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, НО: ВСЕКИ ЩЕ ДОПЛАЩА В БОЛНИЦАТА
Автор: Anonymous да 2010-09-29 @ 08:22 EEST
Аз пък смятам други които увредиха нашето здраве вследствие  на безработица на ниско ама много ниско заплащане както в случая съм на МРЗ питам кой ще плаща нашето здраве?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди