изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:57 EEST
Tайдзи – цигун семинар в София с Константин Мухин    
ЛюбопитноИстинското развитие – това е победа на днешния Аз над вчерашния Аз и така нататък до безкрайност!”

Има такъв неписан закон: или приемаме този свят, или той ни търпи до един момент. Противопоставянето на естествения ход на нещата, неразбирането на духовните закони са причина за всичките ни болести и провали. За съжаление ритъмът на съвременния живот е такъв, че ние понякога не забелязваме себе си, да не говорим за обкръжаващия ни свят. Понякога се оказва, че ни липсват време, сили и здраве за пълноценен живот. Въпреки това, който търси изход, винаги го намира. Много хора вече са оценили такъв начин за постигане на хармония със себе си и света около тях, какъвто е учението йога, но малко хора знаят, че това не е единственият път и Изтокът има още на какво да ни научи.

Съвремеността вече не желае да се примирява с "белите петна" в биографията на човечеството. А и самите наследници на сакралните знания, вдъхновени от общото желание за постигне смисъла на живота и търсенето на себе си, бързат да отворят древни скривалища и да дадат тяхното съдържание на света.

Историята на Тайдзицюан наброява около 6000 години. Първоначално, като особено елитарно и сложно направление, заниманията с Тайдзицюан е било прерогатив на доста ограничена група хора. Днес те са станали достъпни за всички.

Тайдзицюан се превежда от китайски като "Юмрук на великия предел”. Тук силата на човека се проявява преди всичко в духа и енергията му, а не във физическото му тяло. Да се отрича, че ние сме заобиколени навсякъде от енергия, вече е невъзможно. Въпреки това малко хора знаят, че тази енергия може да управлява. Тайдзицюан е един от ключовете към процеса на осъзнаване на своето енергийно тяло и умението да се говори с него. Той е система на цялостното развитие - едновременно развитие на духа, ума и тялото за постигане на хармония със себе си и света. Принципът на изучаване на това изкуство се отличава от други системи за самоусъвършенстване. Тук не става дума нито за един набор от техники, нито за комплекс от упражнения. Тайдзицюан се изучава на „форми” - непрекъсната последователност от бавни, преливащи се, медитативни движения.

Ето няколко сравнително бързи резултати от редовната практика:
- Многократно се увеличава енергийното ниво, възстановява се и се укрепва физическата форма.
- Повишава се работоспособността.
- Първоначално се подобрява общото състояние, а след това постепенно изчезват болестите, укрепва имунната система.
- Хармонизират се сексуалната и социалната дейност.
- Появява се истинското вътрешно спокойствие, уравновесеност.
- Придобиват се физическа, психическа и енергийна устойчивост.
- Увеличава се скоростта на мислене, подобрява се способността за контрол на психоемоционалното състояние.
- Многократно се увеличава качеството на живот.
Още от първите практики хората започват да се променят – хармонизира се тяхното енергийно тяло, това влияе и на тяхното обкръжение, на близките им, съответно се подобряват и техните отношения, тяхното здраве.

От 1 до 5 ноември 2010 г. в София ще се проведе семинар по Тайдзи и Цигун под ръководството на инструкторите на руския център за Тайдзи и Цигун "Кадуцей".
За повече информация: http://www.kaducey.com/index/bg/0-27 

Програмата на семинара
В рамките на този семинар ви предлагаме за разучаване два вида Цигун:
- "Копринена нишка" (Тайдзи-цигун) - комплекс от 13 упражнения, който допълва техниката Тайдзицюан и идеално подхожда за изучаването на основите му. Освен това "копринената нишка" е напълно независима практика, която дава същите оздравяващи и развиващи ефекти, както и техниката Тайдзи. На първо място, комплексът възстановява сърдечно-съдовата и опорно-двигателната система и допринася за цялостното възстановяване. Като всички метафизически практики, и Тайдзи-цигун също така помага практикуващият да почувства силовите енергийни нишки и да се движи съобразно с тях автоматично. Тези движения изглеждат по-леки, естествени и хармонични и се извършват с по-малко натоварване за организма.
- Цигун Бодхидхарма - този вид Цигун е донесен в китайския манастир Шаолин от индийският аскет Дамо Бодхидхарма. Според легендата Дамо е използвал този комплекс в тясна пещера за бързото възстановяване на организма си след девет години неподвижна медитация. Всички упражнения се изпълняват на място и са лесни за усвояване, а редовната практика променя структурата на съдовете и мускулите, правейки ги по-здрави и гъвкави, възстановява ставите, оказва мощен ефект на подмладяване. Освен това, като метафизична практика цигун Бодхидхарма подобрява работата на енергийните канали в тялото. Първият етап на комплекса се състои само от 12 упражнения.

Дълго време този Цигун е бил тайна техника на манастира, но с течение на времето, поради ефективността му като оздравителна гимнастика, помагаща многократно да се увеличи физическата сила, той става достъпен за много хора, макар че често да е бил препредаван изопачено. Китайският Комитет по физическо възпитание е преработило този Цигун, упражненията са били променени, били са добавени и нови елементи. Въпреки това, благодарение на тесен кръг от посветени Майстори, оригиналната версия на комплекса е оцеляла и до днес.

В центъра "Кадуцей" се преподава най-древният и най-ефикасен вариант на този комплекс. Това знание ни бе предадено от Майстор Шен Чжи, един от малкото носители на тази система по пряка линия на посвещаване от учител към ученик.
Целта на семинара е да се дадат базовите навици за по-нататъшно самостоятелно практикуване.
Двата комплекса, които ще бъдат преподадени в рамките на семинара, взаимно се допълват. Цигун Бодхидхарма е базовият комплекс. Едно от неговите предназначения е практикуващият да се научи на ненатоварващо усилие, без което е сложно да се усвои Тайдзи. Това ненатоварващо усилие се основава на енергията на сухожилията и ставите. То също така се изучава и в Тайдзи, към което се отнася и Копринената нишка, но технологията тук е малко по-различна. http://www.self-help.bg


 


Сходни връзки

Tайдзи – цигун семинар в София с Константин Мухин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди