изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:40 EEST
Добричкият окръжен съд разглежда иск на добричлия срещу прокуратурата    
Новини

Добричкият окръжен съд даде ход на гражданско дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, образувано по искова молба на Слави Д. Сл. срещу прокуратурата на Република България. 52-годишният добричлия претендира за обезщетение от 150 хил. лв. за причинените му неимуществени щети от нарушените с воденото срещу него наказателно производство права и законни интереси.



 

Слави Сл. посочва в исковата си молба, че по нареждане на прокуратурата през 1998 г. срещу него започнали полицейски и данъчни проверки, а след 2 години било образувано досъдебно производство по обвинения за измама и за унищожаване на чужди документи. След 6 години то било прекратено, но от преживения системният психически тормоз и стрес жалбоподателят се разболял от хипертония и диабет. Слави Сл. обяснява, че всяка седмица трябвало да се явява в следствена служба в гр. Варна, където било разпределено делото. В Районна прокуратура гр. Балчик прокурори от ВКП го принуждавали да подпише протокол за разпит с предварително подготвени показания. Причината за това според Слави Сл. били родствените му отношения с висш прокурор, кандидат за главен прокурор.”Целта на всичко бе да дам уличаващи показания срещу моя родственик”, посочва той в жалбата си. Слави Сл. претендира, че на наказателното производство срещу него била дадена широка гласност в медиите и било увредено доброто му име.

Досъдебното производство срещу Слави Сл. е образувано и водено за това, че „през периода 1993 – 1997 г., използвайки заблуждението, неопитността и неосведомеността на Ликвидационната комисия на ТКЗС с. Сенокос, че в с. Дъбрава има само една Кооперация „Дъб”, е получил цялото се дължащо имущество на правоимащите от с. Дъбрава, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 2 247 351 неденоминирани лева и за това, че през периода 15.06.2000 г. до 13.07.2000 г. е скрил чужди и не изключително нему принадлежащи документи /свързани със стопанската дейност на Кооперация „Дъб” – с. Дъбрава, община Балчик, за периода 1994 – 1999 г./ с цел да набави за себе си облага. Разследването е установило, че през 1992 и 1993 г. са регистрирани две кооперации с наименование „Дъб” в с. Дъбрава, но няма злоупотреба с финансови средства. Председателят на ликвидационния съвет на с. Сенокос и членовете на двете коопериции са знаели за съществуването на паралелните земеделски структури. Поради това Слави Сл. не е могъл да използва нито заблуждението, нито неосведомеността на ликвидационния съвет, за да получи цялото дължащо се имущество на бившето ТКЗС в с. Дъбрава. Разследването не е събрало достатъчно доказателства за това, че Слави Сл. е скрил документи, свързани с дейността на кооперация „Дъб”. Наказателното производство било прекратено на 16.11.2006 г.

Окръжна прокуратура – Добрич, оспорва иска по основание и размер. Според държавния обвинител ищецът не е представил доказателства за действително търпените от него вреди, които пряк резултат от конкретна дейност на прокуратурата по воденото досъдебно производство, а също исканата като обезщетение сума е завишена.

Днес Добричкият окръжен съд прие съдебно-медицинска експертиза показва, че прихическият стрес е довел до възникване на двете тежки заболявания при липса на фамилна обремененост.

Изслушани бяха трима свидетели на ищеца.

Съдът намери делото за неизяснено и даде възможност на Слави Сл. да посочи допълнителни свидетели за следващото съдебно заседание.

Делото ще продължи на 11.10.2010 г.

 

27.09.2010 г.                                   Пресслужба Добрички окръжен съд    

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд разглежда иск на добричлия срещу прокуратурата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди